Nakenbadare ska sätta Guinnessrekord

Sjuhundraåttiosju är den magiska siffran. Om så många slänger sig nakna i havet den 13 augusti håvar Finland in ett nytt världsrekord.

Hopp i plurret! Marce Rendic föregår med gott exempel. Det Finland och ingen annan som ska ha världsrekordet i nakenbad, anser han bestämt.
27.07.2016 13:53 UPPDATERAD 29.07.2016 10:31
För arrangören, radiojournalisten Marce Rendic, är det här närmast en hederssak. När han i fjol läste att australierna hade satt ett nytt världsrekord i nakenbad blev han nämligen djupt förnärmad.
– Australien, pfft! Det är bara rätt och riktigt att det här världsrekordet tillfaller finländarna.
Han satte genast i gång en kampanj för att samla den behövliga folkmassan till Sandudds badstrand. Från när och fjärran anlände de stolta nakenbadarna, somliga till och med i hyrd buss från Björneborg. Men tyvärr tog det praktiska arbetet med Guinness längre tid än beräknat, och den stora nakenbadsdagen kunde ordnas först i september. Naturligtvis hade man otur med vädret.
Jag tror att vi har goda chanser att sätta rekord.
– Det ösregnade. Och vattnet var iskallt. Men som tur var behövde jag inte bada ensam. Ungefär trehundra modiga stannade i vattnet under de fem minuter som krävs för att Guinnessrekordets kriterier ska uppfyllas, säger han.

Tusen badare målet

Men Rendic har självklart inte gett upp. I år gör han ett nytt försök på Eirastranden, denna gång på ett datum som borde vara vädersäkert – den 13 augusti.
– Jag tror att vi har goda chanser att sätta rekord. Väldigt många har redan visat intresse och de där sjuhundra som krävs ska nog inte vara omöjliga att krafsa ihop. Vi satsar förstås på att slå australierna med hästlängder. Tusen badare vore fint, säger han.
Att sätta ett officiellt Guinness-världsrekord är inget litet projekt. Bland annat behövs det 20 badvakter och två utomstående rekordvakter som ser till att ingen fuskar. Det hela kostar också en hel del, flera hundralappar. Men det är det värt, anser Rendic.
– Jag kan garantera att om tusen människor badar nakna så är det ingen som fäster blicken på just dig, säger Marce Rendic.
– Det behövs mer roligheter här i världen. Speciellt just den här sommaren, när man blir deprimerad varje gång man öppnar telefonen och läser nyheterna. Vi behöver något att skratta åt tillsammans.
Just det här med nakenbad är också någonting som inte bara får folk på bra humör, utan kanske också gör dem mer avslappnade.
– Det är något jag verkligen gillar med oss finländare – vi tar inte oss själva på så stort allvar. Det är en fin egenskap som jag tycker vi ska bevara.
Det säger han också till dem som ibland försiktigt undrar om de kommer att bli uttittade ifall de deltar.
– Jag kan garantera att om tusen människor badar nakna så är det ingen som fäster blicken på just dig.

ANDRA LÄSER