Camilla Nylunds varma och intensiva debut som Tosca

I Nationaloperans Tosca intar Camilla Nylund scenen med härlig varm klang, bländande höjd och suverän scennärvaro. Denna tolkning av Puccinis thriller har något att ge både operahabituéer och operanoviser.

Cavaradossi (Andrea Carè) lugnar ner sin svartsjuka älskarinna Tosca (Camilla Nylund).
17.09.2021 14:13 UPPDATERAD 17.09.2021 15:12

OPERA

Puccini: Tosca
Regi: Christof Loy, nybearbetad av Riikka Räsänen. Scenografi/kostym; Christian Schmidt. Ljus: Olaf Winter. I huvudrollerna: Camilla Nylund, Andrea Carè, Tuomas Pursio. Dirigent: Patrick Fournillier. Nationaloperan 16.9.
För våra internationella stjärnor är det förmodligen en avsevärd förmån att få öva in ny repertoar på Nationaloperans scen, innan de serverar rollen i de stora operahusen. Hemmapubliken har givetvis inte heller någonting att klaga på, då en stjärna av Camilla Nylunds kaliber dyker upp på scenen.
Tosca är efter Carmen den mest spelade operan på Nationaloperan och lär ha getts här över 400 gånger. Den betraktas ofta som en lite brutal men väl fungerande thriller, där ingredienserna är sex, svartsjuka, sadism, religion och politik. Den kom efter La Bohème som sades vara bara poesi och ingen intrig, medan Tosca är bara intrig och ingen poesi. Men då känsloladdningen tar publiken i sitt grepp är det lätt att konstatera att det omdömet, som härstammar från Puccinis hunsade librettist, slår över.

ANDRA LÄSER