Leninstaty får lämna parken i Kotka  – gåvorna från sovjetiska vänstäder plockas bort en efter en

Rysslands invasion av Ukraina har fått konsekvenser för statyer med rysk och sovjetisk koppling i Finland. På tisdagen avlägsnades den sista betydande Leninstatyn ur stadsbilden i Finland.

Leninstatyn fick stå i Kotka i 43 år. Nu ska den ligga i lager och kanske visas upp i andra sammanhang.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
04.10.2022 20:53
I april bestämde Åbo stad att Leninbysten i Puolalabacken ska bort. Bysten över Sovjetledaren Vladimir Lenin (1870–1924) krockade med stadens värderingar och strategi, sade stadsdirektören Minna Arve om beslutet.
Staden hade fått bysten som gåva 1977 av sin vänstad Leningrad.
Skulpturen Världsfreden innan den flyttades bort.
I början av augusti flyttades skulpturen Världsfreden bort från sin plats vid Hagnäs torg i Helsingfors. Helsingfors fick statyn som gåva av vänstaden Moskva 1990.
Flytten från Hagnäs gjordes på grund av byggarbeten i området, men det är mycket osäkert om den återvänder efter att arbetena är utförda.
På tisdagen fick Leninstatyn i centrum av Kotka maka på sig. Den forslades till ett lager vid Kymmenedalens museum. 
Debatten om de sovjetiska gåvostatyerna har gått het åtminstone under hela 2010- och 2020-talet. De som har försvarat statyernas plats i stadsmiljön har argumenterat för att statyerna är historiska monument som inte ska avlägsnas, utan bevaras som tidsbilder.
Med Leninstatyn i Kotka försvann också en annan skulptur i samma område. Den polska konstnären Krzysztof M. Bednarskis skulptur Lenins saknade arm från 1995 anses ha varit en ironisk kommentar till den intilliggande Leninstatyn.
 
 

ANDRA LÄSER