Allas ögon på Rovanperä

Fyra tävlingsdagar, fyra grejer att hålla koll på. HBL går igenom förutsättningarna inför Jyväskylärallyt.

Finlands VM-rally, Jyväskylärallyt, kör i gång med en publikspecialsträcka torsdag kväll. Då kommer allas blickar vara fästa på hemmahoppet Kalle Rovanperäs Toyota Yaris.

Finländska segertorkan

En gång i tiderna var det en jätteskräll med en utländsk vinnare i VM-rallyt i Jyväskylä. Under det traditionella rallyt första årtionden knep någon enstaka svensk förare en seger här och där men det första trendbrottet med två utländska vinnare i rad skedde först 1989-90 då först grannlandets Mikael Ericsson och sedan legendariska spanjoren Carlos Sainz segrade på gruset Mellersta Finland.
Drygt tjugo år senare ordnade Sebastien Loeb (2011-12) och Sebastien Ogier (2013) en fransk trippel – men segertorkan som håller i sig ännu i dag är den värsta genom tiderna. Den senaste blåvita vinnaren är Esapekka Lappi med Toyota 2017.

Finländska VM-guldtorkan

1990-talet var den finländska rallyns gyllene tider då Juha Kankkunen (2 VM-titlar) och Tommi Mäkinen (4) dominerade såväl i Jyväskylä som världen runt. Marcus Grönholm – som tillsammans med Hannu Mikkola är alla tiders mesta Jyväskylävinnare med sju segrar – knep VM-titeln ännu 2000 och 2002, men sedan dess har bucklan inte kommit hem till Finland.
Sebastien-eran (Loeb nio raka VM-titlar, Ogier med sex raka) varade mellan 2004-18, före det vann norrmannen Petter Solberg och efter eran vann Ott Tänak en gång innan Ogier fick jubla i slutet av 2020 och 2021.
Men...

Mannen som kan frälsa Rallyfinland

...nu finns alla tiders chans för en viss ung rallyhjälte att sätta stopp på de dystra sviterna.
Den finländska rallyns efterlängtade superstjärna Kalle Rovanperä, 21.
Kalle Rovanperä, 21, har varit totalt och alldeles utomjordisk säsongen 2022. Han ångar på mot VM-titeln – som alla tiders yngsta förare. Rovanperä har vunnit fem av sju VM-deltävlingar och leder överlägset med en marginal på snudd på ointagliga 83 poäng då sex lopp återstår av säsongen.
Ynglingen slog igenom i kungsklassen WRC dagar efter sin 17:e födelsedag, efter att han fått specialtillstånd. Första VM-poängen knep han i sitt andra rally samma höst.
Ett par lärorika säsonger med Skoda senare tog han jätteklivet till toppstallet Toyota där han 2020 i det svenska VM-rallyt tog sin första pallplacering. 2021 tog han i Estland som alla tiders yngsta förare en seger, bara 20 år och 290 dagar gammal.
Men i Jyväskylä har Rovanperä aldrig varit bättre än nia.

Ryska dramatiken

Det ryska anfallskriget i Ukraina har fått huvudsponsorn Secto Automotive och Finlands motorsportsförbund att reagera. Bägge aktörer hade velat stoppa de ryska förarna från att delta i tävlingen.
Arrangörerna kan dock inte förbjuda ryssar från att delta. Enda sättet de kan stoppas är genom ett beslut från det finländska Migrationsverket.
Internationella motorsportförbundet (FIA) tillåter ryska förare att köra som neutrala aktiva.

ANDRA LÄSER