Fitch ger sämre prognos för den finska ekonomin

Kreditvärderingsinstitutet Fitch varnar för Finlands statsskuld och den åldrande befolkningen.

Den finska statsskulden och de offentliga finanserna sänker prognosen för Finlands ekonomiska utveckling.
25.01.2020 13:07 UPPDATERAD 25.01.2020 13:18
Det ansedda kreditvärderingsinstitutet Fitch har justerat sin prognos för Finlands ekonomiska utveckling. Enligt Fitch är prognosen stabil då institutet tidigare använde sig av ordet positiv. Fitch bedömer inte heller att Finland lyckas uppgradera sin kreditvärdighet från den nuvarande kategorin AA+.
Finansminister Katri Kulmuni (C) får kavla upp ärmarna för att få fason på de offentliga finanserna, anser kreditvärderingsinstitutet Fitch.
Finlands kapacitet att minska på statsskulden på medellång sikt har försvagats och regeringens svagare finanspolitik utgör de största riskerna, uppger Fitch i ett pressmeddelande.
Den strandade vårdreformen i fjol och oklarheter kring statens förmåga att hålla kostnaderna i styr inom social- och hälsovården inverkar också negativt på prognosen. Finlands åldrande befolkning och skeva demografiska utveckling ger därtill upphov till oro, anser Fitch.
Kreditvärderingsinstitutet Moody's Investors Service lyckades, trots tidigare löften, inte gå ut med en motsvarande prognos om Finlands kreditbetyg på fredagen.
Finlands statsskuld och åldrande befolkning tär på de offentliga finanserna, varnar kreditvärderingsinstitut Fitch.

ANDRA LÄSER