Bokmässan ordnas igen efter två års paus

Helsingfors bokmässa ordnas från torsdag till söndag 28 till 31 oktober i Helsingfors Mässcentrum. I fokus står författare, vetenskapsmän, politiker och konstnärer. Temat för årets bokmässa är dialog.

Efter två års uppehåll ordnas Helsingfors bokmässa igen. Årets tema är dialog.
Helsingfors bokmässan ordnas av Mässcentrum, Finlands Förlagsförening och bokhandlarnas förbund Kirjakauppaliitto. Nytt för 2021 är att ljudboken tillägnas en egen scen, eftersom ljudböcker blivit allt mer populära.
”I programmet har man plockat ut de mest intressanta verken i många genrer från det gångna året. Under de senaste åren har ljudböcker blivit en stor del av många människors litteraturkonsumtion, vilket innebär att vi för första gången har ägnat en scen åt ljudböcker", säger mässans programdirektör Ronja Salmi i ett pressmeddelande.
Denna scen kan följas på evenemangets webbplats. I programmet ingår tal, diskussioner om ljudböcker, samt tips om hur man gör ljudböcker och live-podcasts.

Livesändningar

Bokmässan har i år 15 olika scener för program, av vilka två är svenskspråkiga.
I år kan de som köpt en biljett till bokmässan även följa programmet på mässans största scen, Senatstorget, i form av livesändningar på webben. Det går också att lyssna på programmet på mässan webbplats i efterhand om man köpt biljett.
I temats anda ordnar bokmässan, tillsammans med stiftelsen Erätauko, fyra program som baserar sig på diskussionsmetoden "väntepaus".
Väntepaus är ett sätt att föra en konstruktiv diskussion i lugn och ro. Metoden betonar en djupare förståelse av ämnet och jämlik behandling av olika människor.

Internationella gäster

På bokmässan deltar bland annat författarna Camilla Läckberg och Gustaf Skördeman från Sverige, Paolo Giordano från Italien, José Rodrigues dos Santos från Portugal, Indrek Hargla från Estland och Kazakstanfödda Sergei Lukjanenko. Alla dessa författare deltar i mässan på plats.
En del av de internationella gästerna, bland annat Abigail DeanMatt Haig, Joël Dicker och Delia Owens, deltar i mässan på distans.
"Efter två års paus är Helsingfors bokmässa ett särskilt efterlängtat evenemang. Vi har fäst mycket uppmärksamhet vid evenemangets säkerhet och Mässcentrums lokaler fungerar bra i en situation där man noggrant måste fundera på hälsosäkerheten. Det är tryggt att komma till bokmässan", säger Tanja Pasila som ansvarar för evenemangets säkerhet vid Mässcentrum.
ANDRA LÄSER