I nästan 40 år har Dragsviks soldathemsbil kört ut med munk och kaffe till beväringar, i ur och skur, året om. Den tiden är över nu. Eller – i alla fall för den här bilen.
– Det är en verklig heder att stå här i dag för att överlåta den nya soldathemsbilen. Den är viktig för beväringarna och reservisterna, och det är många som ska tackas, sade Christoffer Hällfors, ordförande för Nylands Brigads gille när den nya soldathemsbilen överräcktes på torsdagen.
Den gamla soldathemsbilens tid har nämligen kommit till vägs ände. Efter närmare 40 år finns det inte längre några reservdelar för den. Dessutom är den opålitlig.
– En gång var vi på väg till faneden i Pargas när den stannade på vägen. Vi har länge behövt en ny bil, säger Anne-May Asplund som är medlem i Dragsvik Soldathemsförening och nuvarande ordförande för Soldathemsförbundet.
Gammal och opålitlig
Den gamla soldathemsbilen kom till brigaden 1985. Före den välbehövliga pensioneringen var bilen den äldsta soldathemsbilen som fortfarande var i bruk.
– Bilen har tjänat väl, men nu får den gå i pension. Vid öppna portars dag 2019 minns jag när en man gick fram, inspekterade bilen och sa ”Är det här verkligen samma bil som jag körde 88?”. Sedan tittade han på mig och konstaterade ”Och du var också med!”, säger Asplund.

Nylands brigads gilles ordförande Christoffer Hällfors berättar att det tog ungefär ett halvår att ro projektet med en ny soldathemsbil i hamn.
Soldathemsbilen är viktig för beväringarna, vilket den gamla bilen som kallats för ”Monstret” kan gå i borgen för. Under sin tid har den serverat munk och kaffe till runt 60 000 beväringar.
– När jag ringt runt till eventuella sponsorer för en ny bil märkte jag hur många minnen soldathemsbilen väcker och vilken betydelse den har, säger Eva-Lisa Heinrichs, delegationsmedlem i Nylands brigads gille och primus motor bakom införskaffningen av den nya bilen.
Anrik verksamhet
Det är Heinrichs som tagit initiativ till en ny soldathemsbil och har koordinerat finansieringen. Uppbygget av bilen har hon ordnat tillsammans med Miikka Hara från Rettig Group. Dessutom har hon en indirekt koppling till soldatbilsverksamheten, hon är nämligen barnbarn till en av jägarna som återvände till Finland efter militärutbildning i Tyskland.
Eva-Lisa Heinrichs är barnbarn till jägaröversten Gunnar Heinrichs. Gunnar var i sin tur bror till general Erik Heinrichs som bland annat var rådgivare till Mannerheim.

Nylands brigads kommendör, kommodor Juha Kilpi, var den första som betjänades av den nya soldathemsbilen.
Det var jägarna som hämtade med sig soldathemsverksamheten och själva grundtanken bakom den till Finland redan 1918. Strax efter, på 1920-talet, inleddes också den mobila soldathemsverksamheten. Den här verksamheten pågår än i dag.
– Mina damer och herrar, Nylands Brigad är glad över att äntligen få en ny soldathemsbil. Jag känner mig privilegierad att vara här i dag. Jag är säker på att våra rekryter, reservister och internationella partner kommer att njuta av munk och kaffe från soldathemsbilen, säger Nylands Brigads kommendör kommodor Juha Kilpi.

Före överräckningen inspekterade Anne-May Asplund den nya soldathemsbilen. Jämfört med den förra har den här skräddarsytts för alla behov, och har också solpaneler och wifi.
- Dragsvik
- Nyland
- Ijo
- Soldathemsförbundet
- Pargas
- Finland
- Pension
- Tyskland
- Gustaf Mannerheim
- Erik Heinrichs
- Gunnar Heinrichs
ANDRA LÄSER
Ryssland
Ryssland stryper diplomatiska band till Finland – ”Ansvaret helt och hållet Finlands”
30.05.2023 21:01

Social- och hälsovård
Nytt hälsoindex visar var de friskaste finländarna bor – hör du till dem?
31.05.2023 06:51



TV
”Nepobarnsdebatten var tragikomisk” – ny säsong av Längtan till landet planeras, men utan paret Donner
30.05.2023 16:12
