Polisen i Borgå varnar: Livsfarliga droger med okänd sammansättning sprids

Polisen varnar för farliga droger i Borgåregionen. Fenomenet har koppling till den förändrade droghandeln.

Polisen varnar för narkotika med okänd sammansättning.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
19.08.2022 12:50
Polisinrättningen i östra Nyland varnar för en ovanligt farlig form av narkotika som säljs i Borgåregionen. Ämnet har sålts illegalt i tablettform som bensodiazepin och ecstasy (mdma), men eftersom ämnets sammansättning är okänd utgör ämnet "en stor risk för användarens liv och hälsa", enligt polisen.
– Enligt de uppgifter som polisen fått, sprids en form av narkotika som utgör en särskild fara för brukaren. Uppgifterna bygger på polisens egna fynd och uppgifter som kommit in från brukare, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund i ett pressmeddelande.
Till ÖN bekräftar Cederlund att de "smutsiga" drogerna har en koppling till senare års förändringar inom narkotikahandeln. I dagsläget sker mycket på hemliga sajter på det som kallas Dark web, alltså det som kan beskrivas som internets "onda tvillingbror" där användarna kan vara helt anonyma. Anonymiteten används dels för goda ändamål, däribland bland oliktänkare i diktaturer, dels för onda ändamål som narkotikahandel och barnpornografi.

ANDRA LÄSER