SFP:s suppleant i stadsfullmäktige åtalas för misshandel – har en varning sedan tidigare

Petrus Pennanen, som ställer upp för Öppna partiet i riksdagsvalet, är åtalad för misshandel. Han är SFP:s suppleant i Helsingfors stadsfullmäktige.

Petrus Pennanen (Öppna partiet) under Yles valdebatt med små partier under torsdagen.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
17.03.2023 15:48 UPPDATERAD 19.03.2023 18:54
Petrus Pennanen, SFP:s första suppleant i Helsingfors stadsfullmäktige, åtalas för misshandel. Enligt Helsingin Sanomat ska den misstänkta misshandeln ha inträffat tre gånger under 2021–2022. 
Han är sedan tidigare även åtalad för narkotikabrott.
Pennanen sitter med i SFP:s fullmäktigegrupp. Det innebär att varje gång någon ordinarie medlem är frånvarande under ett fullmäktigemöte så hoppar Pennanen in.
Han ställer även upp i riksdagsvalet för Öppna partiet.
”Jag har aldrig misshandlat eller slagit någon. Jag är rädd för våld. Man vill förstöra mitt rykte och min karriär. Jag har blivit slagen, flytt och ringt till räddningstjänsten”, säger han i en video på sin egen Facebooksida.
Till HBL säger Pennanen att innehållet i polisanmälan bara är struntprat. Han uppger även att samma person har gjort andra anmälningar om misshandel som ska vara påhittade och inte har lett till åtal.
– Varför är medierna intresserad av de här åtalen och inte av vad jag vill främja och fokusera på hur Finland blir bättre? Jag orkar inte tala om det här.
Han konstaterar också att reaktionerna i hans egna sociala medier i frågan varit lama.
– Folk har inte varit intresserade av det.
Björn Månsson, ordförande för SFP:s fullmäktigegrupp, berättar att man känt till misstankarna om misshandel.
– Det nya är att det blev ett åtal. Pennanen är också kandidat i riksdagsvalet, men inte för oss, utan för Öppna partiet. Han har också ett åtal för narkotikainnehav. Då beslöt vi i gruppen att ge honom en varning om att det inte är acceptabelt. Vi har inte tänkt vidta några nya åtgärder. Gruppen kommer ändå självfallet att diskutera den uppkomna situationen.

Har ni förtroende för honom så att han kan fortsätta i er grupp?

– Förtroendet är på kort så att säga. Men vi håller oss till rättsstatens principer. Tills en person är dömd är den inte skyldig.
Petrus Pennanen ställde upp i det senaste kommunalvalet som obunden på SFP:s lista.

ANDRA LÄSER