Jätteakvariet brast – fiskar frös ihjäl

Det kändes som en jordbävning, berättar hotellgäster i Berlin, som fick ett abrupt uppvaknande när världens största runda akvarium exploderade. Megasmällen innebar att vatten motsvarande 10 000 badkar och över 1 000 tropiska fiskar, forsade ner i lobbyn och vidare ut på gatan mitt i Berlin.

Bråte som spolats ut på gatan framför hotellet i Berlin.
16.12.2022 15:20 UPPDATERAD 16.12.2022 18:48
”Jättechock i Berlin: Megaakvariet i Dom Aquaree har uppenbarligen exploderat!” skrev den tyska tabloidtidningen Bild på morgonen.
– Hela sängen skakade, säger en äldre hotellgäst, rapporterar Tagesspiegel.
– Jag trodde det var en jordbävning.
Larmet kom 05.43 lokal tid, vilket var tur i oturen – många av hotellets rum vetter mot det stora utrymme där akvariet stod, men vid den tiden var få människor i rörelse i hotellet. Gäster som väcktes av smällen har lagt ut bilder och filmer, tagna från rummen, på nätet.
Förödelse på gatan utanför hotellet efter vattenvågen från akvariet.
Bild från en hotellgästs instagram-inlägg. Akvariets inre rör – som står kvar i mitten – innehöll en hiss så att gäster kunde färdas ”inuti” vattentanken.
– Det strömmar fortfarande vatten i alla riktningar och ut på gatan, sade en brandkårstalesman till tidningen Tagesspiegel flera timmar senare, vid 8-tiden.
Akvariet var 15 meter högt och har tronat mitt i det tidigare SAS-hotellet Radisson mitt i den tyska huvudstaden. Vattencylindern rymde ungefär 1,5 miljoner liter vatten och innehöll tusentals fiskar av över femtio olika tropiska arter, enligt Guinness rekordbok. Sedan bygget för 20 år sedan ingick akvariet i undervattenskomplexet Sea Life, som är en stor turistattraktion.
Flera personer ska ha skadats av glassplitter. Få, om några, av fiskarna verkar ha klarat sig i den kylslagna morgonen i Berlin.
– De som kanske hade kunnat räddas frös ihjäl, säger hotellgästen Sandra Weeser enligt Tagesspiegel.
Enligt Bilds källor misstänks materialutmattning ha orsakat olyckan. Akvariets yttre skal var tillverkat av fyra gigantiska sjok akryl.
Så här såg akvariet ut före olyckan. Bild från i somras.

ANDRA LÄSER