Japans svar på Astrid Lindgren

Det finns många likheter mellan Hayao Miyazaki och Astrid Lindgren. En av dem är lojaliteten med barnet, barnet i konstverket lika väl som barnet i publiken. Ingen av dem har ett behov av att ställa sig in hos föräldrarna.

09.02.2020 06:30
Som ung hade jag svåra fördomar mot japansk tecknad film, så kallad anime. Jag tänkte mig genomkommersiella och skrikiga historier där pojkarna sparkar karate och flickorna trippar omkring med alltför stora ögon, i alltför små kjolar.
Först i vuxen ålder förstod jag hur fel jag haft. Säkert bjuder anime på sin beskärda del strunt, men mötet med regissören Hayao Miyazaki och hans Studio Ghibli var ögonöppnande. De där premiärerna och nypremiärerna av Disneyfilmer (Bambi, Den lilla Sjöjungfrun, Skönheten och odjuret, Lejonkungen ...) som präglade västerländsk barndom på 1980- och 90-talet, saknade i jämförelse egentlig egenart.
Under samma period hade Miyazaki suttit i Tokyo och visat prov på verkligt auteurskap – och det hade gått mig förbi! Talar vi barnkultur är han Japans svar på Astrid Lindgren.

ANDRA LÄSER