Många dödsoffer på "överbefolkat" Mount Everest – på grund av för långa köer

Sju personer har mist sina liv under vad som beskrivs som en svart vecka på världens högsta berg, Mount Everest.

Så här ser det ut när den långa kön av bergsbestigare ringlar sig upp till toppen av Mount Everest.
24.05.2019 15:54 UPPDATERAD 24.05.2019 17:43
Två indiska klättrare har dött under sin bestigning, rapporterar Nepals turismdepartement på fredagen. Samtidigt bekräftar expeditionsledare att en tredje person omkommit.
Dödsbeskeden följer torsdagens dystra rubriker, då två klättrare i 50-årsåldern dog. En av dem, en amerikan, kollapsade sedan han nått toppen, medan den andra, en indisk kvinna, omkom under sin väg ner då den tog för lång tid på grund av den köbildning som uppstått.
Ytterligare två bergsbestigare, en indisk man och en irländsk man, omkom på Everest under veckan som gått.
Det höga antalet dödsfall kan förklaras med att det under den gångna veckan varit trafikstockning på Mount Everest. Hundratals klättrare har köat i timmar för att nå toppen, och därigenom i större utsträckning än vanligt löpt risken att drabbas av exempelvis köldskador och höjdsjuka.
Trycket på att få bestiga Mount Everest är i år rekordhögt, med det högsta antalet – 381 – utfärdade klättringstillstånd någonsin. Men det stora antalet klättrare ökar risken för olyckor och dödsfall när förrädiska väderförhållanden kan leda till att upp- och nedstigningsvägarna på berget begränsas och flaskhalsar uppstår.
Röster har höjts för att Nepal bör begränsa tillträdet till berget, men tillstånden som kostar motsvarande drygt 105 000 kronor styck är en viktig inkomstkälla för landet.
Sju personer har omkommit på Mount Everest under den senaste veckan.

Mount Everest

Världens högsta berg, som mäter 8 848 meter över havet.
Mount Everest bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.
I veckan slog nepalesen Kami Rita Sherpa rekordet för antalet bestigningar när han för 24:e gången nådde Mount Everests topp. Den tidigare rekordinnehavaren var han själv.

ANDRA LÄSER