Ishockeyligatipset: Kärpät och Tappara gör upp om segern, HIFK är ett mittenlag medan Sport fortsätter kämpa i botten

Kärpät och Tappara är i en klass för sig, HIFK håller på att tappa kontakten med topplagen och Vasa Sport fortsätter kämpa i botten av tabellen. HBL går igenom förutsättningarna inför ishockeyligastarten.

Kärpät vann sitt senaste mästerskap våren 2018. Nu är Uleåborgslaget en av de största favoriterna då säsongen kör i gång.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
13.09.2022 15:11 UPPDATERAD 13.09.2022 17:43

1. Kärpät

Efter ett par magrare säsonger har klubbledningen i Uleåborg bestämt sig att framgångstorkan är över. Lauri Marjamäki är tillbaka bakom bänken och till sitt förfogande har han ett stjärnspäckat lag som har en mix av stjärnor, grovjobbare och talanger. Kärpät är ett av två lag som kämpar om titeln i vår.

2. Tappara

Tappara tog hem segern i grundserien och mästerskapet i våras och har sedan dess förstärkt laget. I Jori Lehterä och Niko Ojamäki har laget ligans farligaste duo och det finns inte en svag punkt i Tammerforslagets lagbygge. Framgångskulturen i kombination med lagbygget gör att Tappara är det andra laget som kan vinna guld.

3. Ilves

Det andra Tammerforslaget Ilves har ett enormt uppsving på gång. Laget spelar en underhållande hockey och tack vare den nya arenan, VM-turneringar, de båda Tammerforslagens framgångar och en stark ekonomi finns det förutsättningar för Ilves att igen bli en av de stora i finländsk hockey. Ett stabilt lagbygge där det finns nyckelspelare på rätt positioner.

4. TPS

Efter två finalförluster i följd saknas det inte hunger i Åbo. Tränaren Jussi Ahokas har en förmåga att utveckla spelare och han har ett minst sagt intressant lag till sitt förfogande. Hela nio spelare i truppen är 21 år eller yngre och under Ahokas ledning ska de slå ut i blom. Det får de göra i ett väloljat kollektiv där det finns gott om rutin och ledarskap.

5. Lukko

Efter att ha vunnit guld våren 2021 blev förra säsongen svår för Lukko. Tränarbyte, spelarbyten och pressen att upprepa framgången blev för stor och Raumolagets säsong tog slut redan i kvartsfinal. Laget har en bra spets, tillräcklig bredd och bra mix av ungdom och rutin. Men Lukko räcker inte riktigt till för att utmana topplagen.

6. HIFK

Förra säsongen slutade i stor besvikelse då laget åkte ut i kvartsfinal. Sedan dess har inte mycket hänt i IFK. Medan topplagen förstärkts avsevärt ser IFK svagare ut än förra säsongen. Målvaktsposten med Niilo Halonen och Roope Taponen är ett enormt frågetecken och också i övrigt lämnar lagbygget en hel del att önska. IFK ser ut att tappa kontakten med topplagen i ligan.

7. Jukurit

S:t Michel-laget var förra säsongens stora utropstecken i grundserien. Olli Jokinens lag underhöll, överraskade och bjöd på fantastisk underhållning. Den här säsongen finns överraskningsmomentet inte men laget är tillräckligt bra för att utmana vem som helst under sina bästa stunder. Ska bli intressant att se vad veteranerna Juhamatti Aaltonen och Frans Tuohimaa tillför laget.

8. JYP

Efter flera tunga säsonger siktar JYP tillbaka till toppen med bekant recept. Dieselhockeyns far Jukka Rautakorpi är tillbaka i Jyväskylä och ska försöka skapa en identitet för JYP. Det sker med hårt arbete och en cynisk taktik där försvarsspelet är i fokus. Joakim Kemell är en av ligans intressantaste spelare, Sami Niku är en av nyckelspelarna i laget och Eetu Laurikainen det sista låset bakåt.

9. HPK

Jarno Pikkarainen visade under förra säsongen att han kan få HPK att bli bättre. Då det arbetet ska fortsätta är det höga krav och hårt arbete som är nyckelorden. Förra säsongens offensiva stjärna Michael Joly har fått sällskap av Jokerits förra stjärna Steve Moses. Lejonens pålitliga back Juuso Hietanen är den självklara ledaren i de bakre leden.

10. KooKoo

Förra säsongen blev en fullträff för Kouvolalaget. KooKoo tog sig inte bara till slutspel – laget avslutade säsongen med att spela bronsmatch. Laget har tappat en del viktiga spelare och ersättarna är något av oskrivna kort. Att följa upp vårens succé kan vara omöjligt. Men samtidigt ger förra säsongens fjärdeplats en stark tro på de egna möjligheterna.

11. KalPa

KalPa har en tuff uppgift framför sig om laget ska ta sig till slutspel. Kuopiolaget saknar stjärnor och målvaktsposten är ett stort frågetecken efter att pålitliga Eero Kilpeläinen lagt av. Nyckelspelarna Tuomas Kiiskinen och Jaakko Rissanen har sina bästa år bakom sig och tränaren Tommi Miettinen har hittills inte stått för några stordåd bakom bänken.

12. Pelicans

De senaste säsongerna har Pelicans tagit sig till slutspel för att åka ur direkt. Den här säsongen får laget hoppas på att tjeckiska stjärnorna Patrik Bartosak (målvakt) och Lukas Jasek (center) står för magiska insatser om laget ska kunna fortsätta säsongen efter grundserien. Ojämna insatser har präglat lagets spel och årets lagbygge ser, speciellt på backsidan, rätt tunt ut.

13. Ässät

Jesse Joensuu återvänder hem efter 13 säsonger och är ny lagkapten. Joensuu är precis den sortens spelare som Ässätfansen vill att lagets spelare ska vara. Joensuu är den stora ledaren i laget men vem som ska leda spelet på isen är ett frågetecken. Ett minst lika stort frågetecken är vem som ska vara ledaren i defensiven. Attityd kan kompensera en del kvalitet men inte hur mycket som helst.

Vasa Sport satsar allt på ett svenskt kort. Lagets sex svenska spelare måste lyckas för att säsongen inte ska sluta i ett enormt magplask. Tyvärr är de svenska spelarna inte av stjärnklass med undantag av Simon Hjalmarsson. Också Jens Lööke kan blixtra till och överraska positivt. Risto Dufvas ultrapassiva spelstil ska försöka ta död på motståndarnas kreativitet. Risken är att den samtidigt tar död på supportrarnas tålamod.

Universitetsserien NCAA, farmens farm ECHL, tjeckiska ligan och näst högsta serien i Sverige. Från de ligorna kommer SaiPas nyförvärv och de är samtliga i viktiga roller i Villmanstrandslagets spel. Det säger sig självt att laget är byggt på svag grund. Niclas Westerholm lär vara alltför ensam i mål, defensiven saknar spets och offensiven en klar ledare.

ANDRA LÄSER