Borgå stavas med P igen – den här gången i sjukhuset

Visst kan det vara roligt med felstavade skyltar, men nu börjar det nästan vara pinsamt. Hur svårt kan det vara i ett tvåspråkigt land att få namnen på skyltarna korrekt skrivna? Det undrar somliga efter att Borgå stavats med P på ännu en officiell skylt.

Borgå sjukhus har blivit ”Porgå sjukhuset” på en skylt som Siv Stenberg laddat upp på Facebook.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
16.12.2022 17:59 UPPDATERAD 16.12.2022 19:11
Siv Stenberg besökte nyligen Borgå sjukhus, och till sin förvåning såg hon att sjukhuset verkar ha bytt namn. På finska står det mycket korrekt Porvoon sairaala, men på svenska ”Porgå sjukhuset” – kommunens namn stavas alltså felaktigt med P och dessutom står sjukhuset felaktigt i bestämd form.
Stenberg tog en bild på skylten och laddade upp den på Facebook med texten:
Hoppsan, Borgå sjukhus skyltar med nytt namn! Inspirationen kommer naturligtvis från Sibbo. Nästa år behöver Borgå stad inte låna Porgå-skylten av Sibbo då det finns en egen väggskylt som kan förstoras till personalens glädje på julfesten.
Skylten finns på sjukhusets nedre våning, i väntutrymmet invid fysioterapimottagningarna och magnetröntgen. I kommentarerna till Stenbergs inlägg finns bildexempel på en annan galet stavad skylt i sjukhuset som Melita Tulikoura noterade vid sitt sjukhusbesök.
En annan skylt om saattoliikenne är översatt till anledningstrafik. Den skylten finns vid en av ingångarna till sjukhuset Borgå. Felstavningarna börjar kännas pinsamma och beklagliga, kommenterar flera språkfadäserna.
Här ett par exempel på felstavade skyltar som uppmärksammats tidigare i höstas.
Tidningen Östnyland var först med nyheten.
Tryckfelsnisse har spökat när den här vägskylten mot Borgå har tillverkats.
Porgnäs i stället för Borgnäs i Hindhår i korsningen mellan Kungsvägen och Borgnäsvägen. På andra sidan skylten är Borgnäs rätt stavat. Borgå

ANDRA LÄSER