President Niinistö reser till USA – träffar Biden tillsammans med Sveriges statsminister

Sauli Niinistö ska träffa USA:s president Joe Biden i Vita huset på torsdag. Också Sveriges statsminister Magdalena Andersson deltar i besöket.

I början av mars besökte president Sauli Niinistö sin amerikanska kollega Joe Biden i Vita huset. Då ringde de upp Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Nu åker hon till USA tillsammans med Niinistö.
17.05.2022 16:00 UPPDATERAD 18.05.2022 07:14
President Sauli Niinistö avlägger för tillfället ett statsbesök i Sverige, men redan på torsdag ska han vara i Washington D.C. för ett möte med USA:s president Joe Biden. Det sker tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.
Temat är, enligt ett pressmeddelande från presidentens kansli, "Finlands och Sveriges medlemskap i Nato, det ryska anfallskriget i Ukraina samt förhållandet mellan Europa och Förenta staterna i ett förändrat säkerhetspolitiskt läge".
Niinistö ska också träffa andra politiska aktörer.
Sverige skrev på tisdagen under sin ansökan om medlemskap i Nato, medan riksdagen i Finland nästan samtidigt röstade för en medlemsansökan.
Det är bara knappt två månader sedan Niinistö och Biden senast möttes i Vita huset. Då ringde de tillsammans upp Andersson.
Resan till USA sker uppenbarligen på kort varsel. Planen var att Österrikes förbundskansler Alexander Van der Bellen skulle besöka Finland i slutet av veckan, men det arbetsbesöket skjuts nu upp.

ANDRA LÄSER