Ledare för feministiskt parti avgår i Sverige

Ett halvt år efter att hon valts lämnar Victoria Kawesa posten som ordförande för Feministiskt initiativ i Sverige. Hon har anklagats för plagiat, men nekar att avgången har att göra med brottsmisstanken. – Det är på grund av livsomständigheter, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Slutar. Victoria Kawesa firar Feministiskt initiativs valresultat för tre år sedan. Efter ett halvt år som ordförande avgår hon.
STOCKHOLM Victoria Kawesa är ordförande för Feministiskt initiativ tillsammans med Gudrun Schyman, en av grundarna och frontfigur. Kawesa valdes i mars i år och meddelar nu att hon avgår.
– Jag har kommit till ett vägskäl där jag måste prioritera eftersom jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator, samt skriver min avhandling i feministisk teori. Jag vill tacka Feministiskt initiativ för att ha skrivit historia genom att välja en svart kvinna som partiledare. Det har visat att det är möjligt att bryta vithetsnormen inom svensk partipolitik, säger hon i ett pressmeddelande.
Det har stormat kring Kawesa. I våras blev plagiatanklagelser mot henne kända och i juni delgavs hon misstanke om brott. Förundersökning pågår.
Hon nekar till anklagelserna och har också publicerat en rättelse – och säger till nyhetsbyrån TT att hennes beslut att lämna posten inte har något med det hela att göra. Hon hänvisar till livsomständigheterna med jobb, familj och forskning.
I sin roll har hon utsatts för hat och hot.
– Det har varit dagliga trakasserier med hot mot mig och mina barn. Det har blivit till en ständig oro, säger hon till TT.
Gudrun Schyman fortsätter som partiledare och en ny parhäst till henne ska väljas på en extra kongress.
Feministiskt initiativ grundades 2005 och ställde upp i sitt första riksdagsval 2006. 2014 fick partiet ett mandat i Europaparlamentet och tog som det första feministiska parti plats där.
I det senaste riksdagsvalet fick Feministiskt initiativ 3,12 procent av rösterna, det bästa resultatet hittills men eftersom Sverige har en spärrgräns på 4 procent har partiet ingen riksdagsledamot.
I Finland grundades ett systerparti i juni i fjol med draghjälp av bland annat Schyman.

ANDRA LÄSER