Antalet internationella studerande ökar igen

Exceptionellt få studerande från länder utanför EU ansökte i fjol om att få studera i Finland. Enligt Migrationsverket har antalet nu börjat öka igen.

Jämfört med i fjol har betydligt fler internationella studerande i år lämnat in ansökningar om uppehållstillstånd.
Antalet internationella studerande i Finland har börjat öka igen, uppger Migrationsverket.
Jämfört med i fjol har betydligt fler internationella studerande i år lämnat in ansökningar om uppehållstillstånd. Fram till augusti i år har drygt 4 200 sökande från länder utanför EU lämnat in ansökan om uppehållstillstånd på grund av studier. För motsvarande period i fjol var siffran omkring 1 700.
Förra året var exceptionellt på grund av coronakrisen. Anu Tarén, chef för resultatområdet vid Migrationsverket, säger att möjligheterna att resa och besöka en finsk beskickning fortfarande påverkas av coronaläget runtom i världen.
"Eftersom de finska beskickningarna nu har öppnat sin verksamhet är köerna för tillfället längre än normalt”, säger Tarén i ett pressmeddelande.

Oftast positivt beslut

Under perioden januari-augusti i år har 3 870 studerande beviljats uppehållstillstånd. De flesta besluten är positiva, drygt 90 procent.
"Orsaken till negativa beslut är vanligen att sökanden har svårigheter att försörja sig”, säger Tarén.
Enligt Migrationsverket kommer de flesta som ansöker om att studera i Finland från Ryssland och Kina. Toppländerna har varit de samma under de senaste åren.
ANDRA LÄSER