Mime är mästersmed och ensamförälder – åländska Dan Karlström gästspelar i massiv Wagneropera

Mästersmeden Mime är besatt av ringen, en färgstark karaktär som erbjuder mycket att bita i för en skickligt skådespelande operasångare som ålänningen Dan Karlström. Leipzigbon njuter av den friska luften i Helsingfors och ser fram emot sommarens operafestival hemma på Åland.

Mästersmeden Mime är en läcker roll att bita i, tycker åländska tenoren Dan Karlström som gjort den i många olika operahus.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
22.03.2023 19:12
– Ju mer man känner till styckena desto kortare blir de. Det kan vara väldigt långt första gången, men när man vet vad som händer krymper operorna plötsligt ihop.
Åländska tenoren Dan Karlströms ord om Richard Wagners operor kanske tröstar den som tycker fem timmar på operan är väl magstarkt. Så lång är nämligen Siegfried, tredje delen i Wagners massiva operasvit Nibelungens ring, med premiär på Nationaloperan i Helsingfors i mars.
Karlström gör en av de ledande rollerna i Siegfried och uppträdde också i Nationaloperans uppsättning av Puccinis Turandot i januari. Det betyder att han tillbringat mer tid än på länge i Helsingfors, med familjen med sig. Hemmet sedan över tjugo år tillbaka finns i Leipzig i Tyskland. 

ANDRA LÄSER