Ännu inget tyskt beslut om stridsvagnar – Zelenskyj: Sluta bråka och skicka hit dem i stället

Sluta bråka om vem som ska skicka stridsvagnar – få hit dem i stället. Det är budskapet från Ukrainas president till västländernas pågående möte på militärbasen Ramstein i Tyskland. Tyskland säger att inget beslut ännu är fattat. Men Polen tycks villigt att satsa på egen hand.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj satte press på deltagarna i stödmötet på militärbasen Ramstein.
20.01.2023 17:41
– Öka takten, kräver president Volodymyr Zelenskyj i ett videotal till västledarna på flygbasen i Tyskland.
Han menar alltså att Rysslands invasionskrig nu är inne i en så aggressiv fas att Ukraina måste få stora mängder militärt bistånd så snabbt det bara går.
– Köpslå inte om olika mängder stridsvagnar, öppna denna viktiga försörjningsväg så att vi kan stoppa ondskan.
Men på eftermiddagen kom Tysklands nye försvarsminister ut från mötet och sade att västmakterna ännu inte enats om att skicka stridsvagnar.
– I dag kan vi ännu inte säga när ett beslut fattas, och vad det beslutet blir, vad gäller Leopard-stridsvagnar, sade Boris Pistorius.
Det enda land som hittills sagt att moderna, västtillverkade stridsvagnar är på väg till Ukraina är Storbritannien. Men deras modell, Challenger 2, är ovanlig ute i världen, vilket gör att få andra länder kan assistera med utbildning och underhåll.
Därmed ligger huvudfokus på Leopard 2, tysktillverkade stridsvagnar som är vanliga i Europa. Hittills har det hetat att ingen kan skicka sådana stridsvagnar till Ukraina utan den tyska regeringens godkännande.

"Komplicerat verktyg"

Men i en intervju med radiostationen RMF fick Polens biträdande utrikesminister Pawel Jablonski frågan om Polen kan tänka sig att strunta i vad Tyskland säger.
– Jag tror att om det finns hårt motstånd är vi redo att frångå standardförfarandet, svarar han.
Han tillägger dock:
– Låt oss inte gå händelserna i förväg.
Förutom Challenger och Leopard spekuleras det i samband med förhandlingarna i Ramstein att USA kan skicka moderna stridsvagnar av typen Abrams. Men amerikanerna har hänvisat till att de är så speciella att de skulle bli en börda för ukrainarna.
– Abrams är ett väldigt komplicerat verktyg. Den är dyr, den är svår att utbilda kring, den har en jetmotor – jag tror den drar 70 liter jetbränsle per mil, inte ett lätt system att underhålla, sade Colin Kahl, biträdande försvarsminister, vid en pressträff i veckan.

"Stegrande spiral"

En del bedömare i Europa avfärdar dock detta som svepskäl. Tysklands och USA:s signaler ses som viktigast under mötet i Ramstein.
Ryssland fnyser åt den västerländska bilden, och avvisar allt tal om ukrainska framgångar i kriget.
– De klamrar sig fast vid den dramatiska hägringen att Ukraina skulle kunna vara framgångsrikt på slagfältet, säger regimens talesman Dmitrij Peskov enligt medier i Moskva.
Han varnar för att konflikten nu "utvecklas i en stegrande spiral".

ANDRA LÄSER