Ungdomars psykiska ohälsa behandlas på Svenska Teatern

Föreställningen Vilja Andas är ett samarbetsprojekt mellan Nya Tadam och Svenska Teatern. Syftet är att ställa ungdomars psykiska ohälsa i strålkastarljuset på stora scenen.

Ungdomarna i Nya Tadam har tillsammans med Hanna Åkerfelt arbetat fram sångtexter och manus till föreställningen Vilja Andas.
25.03.2019 13:44 UPPDATERAD 25.03.2019 16:15
Premiären av Hanna Åkerfelts nyskrivna pjäs Vilja Andas är planerad till den 18 maj, skriver Svenska Teatern i ett pressmeddelande.
Vilja Andas är enligt producenterna en musikteaterföreställning "för ungdomar av ungdomar där man inte räds att gräva djupt ... om ensamhet och vänskap, om förtvivlan men framför allt också om hopp. Om medmänsklighet och om att se varann på riktigt, bakom alla filter och fasader."
Det är fjärde gången som Svenska Teatern samarbetar med Nya Tadam, som alltså är namnet på den musikteaterskola som drivs av de svenskspråkiga musikinstituten i huvudstadsregionen. Både sångtexter och manus har arbetats fram tillsammans med eleverna. Kompositören Eero Paalanen har skrivit musiken och för regin står Marika Parkkomäki, som också är ansvarig dramapedagog för utbildningen.
– Medierna rapporterar dagligen om hur dåligt ungdomar mår och statistiken är alarmerande. För att få till stånd en förändring måste vi våga prata om det. Att sätta upp en pjäs är åtminstone ett sätt att reagera och agera, säger Nya Tadams producent Elin Westerlund.
Teaterchefen Joachim Thibblin säger att han är glad över samarbetet:
– Det är viktigt för oss att kunna ge utrymme för ungdomar att komma in i ett proffssammanhang. Nya Tadam gör ett värdefullt jobb med grundutbildning inom musikteater. Många finlandssvenska skådespelare har de facto startat sin yrkesbana i Tadam.

ANDRA LÄSER