Folk blir allt konstigare – och sen hämtar de sig lite

Det som gör romanerna intressanta just nu är beskrivningen av hur människor blir underligare och underligare i utdragen kris, inte omänskliga eller hemska men bisarra, inte onda men ofta riktigt nedriga, ibland också överraskande hyggliga.

Plock & fyndPia Ingström
22.03.2020 08:28 UPPDATERAD 22.03.2020 08:36
Vi kommer att må psykiskt sämre under den närmaste tiden. De obsessiva handtvättarna tvättar övernitiskt. De som är bra på att oroa sig går i ångestspinn. De som plågas av ensamhet drabbas av att sociala mötesplatser som Arbis har stängt. De som tacklar alla livets svårigheter med käck förnekelse av sina känslor går in i total förnekelse också av yttre realiteter och sårar dem som vågar erkänna att de är rädda genom att håna dem för att sprida hysteri och panik. De som reagerar på allt med att bli arga får nu vara rasande hela tiden. Och så vidare.
Men de som inte drabbas av handikappande sjukdom eller död får försöka hämta sig när bättre tider kommer. Levande människor besitter ofta större reparativa resurser än de anar. I väntan på detta, i självvald eller påtvingad karantän, kan man läsa god litteratur. Här följer några tips som tog mig över de första veckorna av chock, in i något slags läslugn.
Den som läste Rachel Cusks trilogi om författaren Faye – Konturer, Transit, Kudos – kan ha nöje av essäsamlingen Coventry (2019), där hon skriver bland annat om efterdyningarna av sin skilsmässa, om livet med sina tonårsdöttrar, om föräldraskap. Texten om tonåringar, "Lions on a Leash" är säkert provocerande men nyttig läsning för den som nu lever i intensivkontakt med distansstuderande tonåringar i hemmet.

ANDRA LÄSER