Finlandssvenska Jonathan Slotte är årets kock

Jonathan Slotte har tagit hem segern i tävlingen Årets kock. Han är yngre köksmästare på Helsingforsrestaurangen Palace och ursprungligen från Vasa.

Jonathan Slotte under tävlingen Årets kock, ibland kallade FM-mästerskap, som han vann.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
29.10.2022 18:56 UPPDATERAD 29.10.2022 20:42
För ett år sedan ställde Jonathan Slotte upp i tävlingen Årets kock. Då kom han tvåa, vilket sågs som en bedrift med tanke på att det var första gången som han deltog.
I en intervju med HBL efteråt kommenterade han att han var nöjd, men samtidigt hade något delade känslor eftersom han gått in för att vinna.
I årets upplaga av tävlingen gick det sedan vägen och på lördagskvällen korades han till segrare. 
Då hade han under finalen bland annat tillrett ravioli med havskräfta och pilgrimsmussla samt grillad and med rödbeta, mjölksyrat plommon och Sichuanpeppar.
Tävlingen ordnas i samband med Mat- och vinmässan som pågår under helgen. Segraren tilldelas ett pris på 10 000 euro och får under året delta i olika representationsevenemang, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Även årets servitör har utsetts. Den titel vinner Joonas Heino från Peloton Cycling Eatery, också den restaurangen i Helsingfors.
På andra plats i kocktävlingen kom Janne Keskevaari från Grön i Helsingfors och på tredje plats Simon Selin från Hejm i Vasa.

ANDRA LÄSER