Ville Niinistö sommarpratar om ofrivillig barnlöshet

Yle Vega har förmodligen velat hålla de finlandssvenska lyssnarna på halster när de placerade Ville Niinistös sommarprat som säsongens näst sista. Han har nämligen valt ett både personligt och omdebatterat ämne: ofrivillig barnlöshet.

Europaparlamentarikern Ville Niinistö sommarpratar om ofrivillig barnlöshet.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
11.08.2022 07:02 UPPDATERAD 11.08.2022 08:31
”När fostret i magen dör känns det otroligt sorgligt, när det händer gång efter gång finns det inga ord för att beskriva hur det känns”.
Det säger europaparlamentarikern Ville Niinistö (Gröna), 47, i inledningen av sitt sommarprat i Yle Vega som sänds på torsdag. Programmet handlar om hans och fästmön Hennariikka Anderssons, 35, erfarenheter av sex missfall, och att inte lyckas skaffa barn.
För Niinistö handlar svårigheterna om sekundär barnlöshet, eftersom han har två barn i tonåren sedan ett tidigare äktenskap. Andersson har inga barn sedan tidigare – men har alltid velat bli mamma, berättar Niinistö i sommarpratet.
Parets första missfall inträffade under planeringen av Niinistös mammas begravning. Hon hade stått honom nära och avled plötsligt.
”Det blev som en sorts begravning till”, säger Niinistö.

Musiken i sommarpratet:

Nick Cave & The Bad Seeds – Into My Arms
The Black Keys – Tighten Up
New Order – True Faith
Björk – Human Behaviour
Sin Cos Tan – If I Was Gone
Peter Gabriel & Kate Bush – Don't Give Up
Pave Maijanen – Elämän Nälkä

”En riktig fälla”

Sommarpratet kretsar kring Niinistös tankar och känslor kring den ofrivilliga barnlösheten, men handlar till stora delar om hans politiska och moraliska värderingar i frågan.
I Finland finns enligt Niinistö 60 000 par som har problem med ofrivillig barnlöshet, och 25 procent av alla graviditeter slutar i missfall. För att ha rätt till offentlig vård för barnlöshet i Finland krävs antingen tre missfall eller att man har försökt bli gravid i ett år utan att lyckas.
”Men det finns en del oklarheter och orättvisor här”, menar Niinistö.
Bland annat påpekar han att vården inte räknar det som ett missfall om graviditeten inte hunnit nå den första ultraljudsundersökningen. Ett tidigt missfall räknas däremot som en graviditet, vilket gör att tiden för hur länge paret försökt bli gravida nollställs, förklarar Niinistö.
”Man hamnar i en riktig fälla. Det är många som hamnar där mittemellan, vi också. Det handlar om många och långa månader med mycket smärta”.
Ville Niinistö var De grönas partiordförande mellan 2011 och 2017. Han var miljöminister i både Jyrki Katainens och Alexander Stubbs regering. Arkivbild.

Ekonomisk surrogatmoder

Finland borde satsa på bättre vård och stöd till personer som drabbas av missfall och barnlöshet, är Niinistös budskap.
”Jag har en känsla av att om det var män som födde barn så hade prioriteringen av den här vården sett mycket annorlunda ut redan för flera årtionden sedan”, säger han.
En del av sommarpratet ägnar han också åt att diskutera surrogatmödraskap som alternativ.
”Jag skulle vara beredd att gå så långt som att börja fundera på möjligheten för ett så kallat ekonomiskt surrogatmödraskap, där den som bär barnet får en ekonomisk ersättning för det, som för ett jobb”.
Paret har tidigare i år talat offentligt om barnlösheten, bland annat i tv-programmet Efter nio och med tidningen Me Naiset.

Sommarpraten sänds i Yle Vega 27.6–12.8 klockan 10 och 18. Det går också att lyssna på sommarpraten på Arenan. Programmen är tillgängliga i ett år.

Här kan du läsa vilka andra sommarprat som sänts på Yle Vega i sommar. Det sista sommarpratet för säsongen står rättspsykologen och minnesforskaren Julia Korkman för, som sommarpratar på fredag den 12 augusti.

ANDRA LÄSER