Tillslaget mot polisen var planerat – bröderna häktade för två mordförsök

Häktningsrättegången mot de två 25- och 30-åriga bröderna som är misstänkta för mordförsök, hölls under ett stort medieuppbåd. Båda häktades misstänkta på sannolika skäl för två mordförsök. Enligt utredningsledaren var dådet planerat och avsiktligt. "De har haft för avsikt att göra det de gjorde".

Först i turen var den yngre brodern som häktades på sannolika grunder misstänkt för två mordförsök. Han biträddes i rätten av vicehäradshövding Maria Lundström.
Ett stycke finländsk kriminalhistoria skrevs i dag då de två bröderna som misstänkts ha beskjutit poliser i Borgå, häktades misstänkta på sannolika skäl för två mordförsök.
Den äldre brodern, Richard Nicolas Granholm, är 30 år gammal och har dubbelmedborgarskap, finsk-svenskt. Lillebrodern Raymond Anthony Granholm är 25 år gammal och enbart svensk medborgare.
Lillebrodern som häktades först, satt längst framme i rättssalen iklädd blå fängelseuniform. Hans axellånga ljusbruna, vågiga hår var omsorgsfullt bakåtkammat. Den unge mannen med ett tätt skägg täckte inledningsvis sitt ansikte med ett kuvert, men visade snart sitt anlete och tog del av tingsdomarens besked med sammanbiten min. På vänster sida om mannen satt hans biträde, vicehäradshövding Maria Lundström, och till höger tolken som på svenska viskade i hans öra vad som sades vid den finskspråkiga förhandlingen under ledning av tingsdomare Anne-Maria Niemi.
En timme senare var det storebroderns tur. Han var mer mån om att dölja ansiktet och den samlade presskåren bak i rättssalen kunde endast skymta hans mörkblonda hästsvans och nacke som var rikligt tatuerad med bladmotiv och en g-klav bakom vänster öra. Storebrodern bistods i rätten av sin försvarsadvokat Petteri Kouhia samt en svenskspråkig tolk.
Häktningsyrkan framställdes av utredningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho vid Centralkriminalpolisen, som yrkade att förhandlingarna skulle ske bakom lyckta dörrar, varpå journalisterna beordrades lämna salen.
Brottsrubriceringarna kommer ännu att bli fler under resans gång. Till exempel den våldsamma biljakten i Birkaland där bröderna avfyrade skott mot jagande polispatruller kommer att resultera i fler brottsrubriceringar än de två mordförsök som ligger som grund för häktningen.

Polisen ännu förtegen

Huhta-aho är fortfarande förtegen om vad som egentligen hände den ödesdigra natten i Borgå då två poliser skottskadades.
Storebrodern var mer mån om att dölja ansiktet och den samlade presskåren bak i rättssalen kunde endast skymta hans mörkblonda hästsvans och nacke som var tatuerad med bladmotiv och en g-klav bakom vänster öra. Bredvid den misstänkte sitter den svenskspråkiga tolken och på andra sidan hans försvarsadvokat Petteri Kouhia.
– Jag kan inte beskriva händelseförloppet eller ge ut detaljer och information eftersom vi ännu kommer att fråga de här sakerna av de målsägande och av vittnena. Mitt ansvar är att trygga utredningen och därför kan vi inte ge uttalanden som riskerar påverka bilden av det skedda.
Utredningsledaren avslöjar inte om de misstänkta bestrider anklagelserna mot dem.

"Det var planerat och avsiktligt"

Huhta-aho säger att fallet handlar om ett avsiktligt planerat dåd.
– De har haft för avsikt att göra det de gjorde.
Polisen har en klar uppfattning om vad de två bröderna gjorde efter skottlossningen mot poliserna och var bröderna höll hus innan de senare på söndagen greps i samband med den dramatiska biljakten i Birkaland.
Huhta-aho ville inte kommentera ifall de misstänkta lyckades lägga beslag på polisens tjänstevapen, eller kommentera uppgifterna om att den ena av bröderna själv ringde nödsamtalet som fick polispatrullen att rycka ut, vilket skulle tyda på att de gillrade en fälla mot poliserna.

Gängkopplingar inte uteslutna

Det har spekulerats om skottlossningen mot poliserna i Borgå och den efterföljande biljakten bara utgör en del av en större brottsplan och huruvida bröderna hade kopplingar till eller möjligtvis försökte bli medlemmar i ett kriminellt gäng.
Huhta-aho bekräftar inget men säger att polisen ser på fallet ur ett bredare perspektiv än det som inträffade i söndags.
Hittills har man i utredningen koncentrerat sig på tiden strax före och efter beskjutningen tills männen greps.
Huhta-aho vill inte yppa om polisen har efterlyst eller försöker nå andra personer med anledning av fallet och han är också förtegen om var de häktade hålls i förvar.
Enligt utredningsledaren har de två bröderna betett sig sakligt i kontakten med polisen. Polisförhören har skett på svenska.
Tingsrätten slog fast att åtal ska väckas senast den 24 januari 2020.
Vid vicehäradshövding Maria Lundströms byrå, hälsar man att Lundström, som företräder lillebrodern, inte ger några kommentarer för stunden. Inte heller storebroderns försvarsadvokat Petteri Kouhia vill säga något i det här skedet, inte ens om hans klient bestrider anklagelserna eller inte.
Den våldsamma biljakten i Birkaland där bröderna avfyrade skott mot jagande polispatruller kommer att resultera i fler brottsrubriceringar än de två mordförsök som ligger som grund för häktningen.

Skadade poliser vill fortsätta jobba

På plats i tingsrätten i Vanda fanns också de två beskjutna polisernas chef och kollega, överkommissarie Jussi Huhtela från polisinrättningen i Östra Nyland.
Huhtela berättar att söndagens traumatiska händelser har skakat arbetsgemenskapen.
– Polisinrättningen i Borgå är en liten arbetsplats där folk har jobbat ihop och känt varandra i åratal. Därför påverkas stämningen på jobbet betydligt mer än om det här hade gällt en större polisinrättning.
Huhtela har talat med bägge skadade poliserna efter beskjutningen.
– Trots att det här är en tråkig situation har våra diskussioner varit positiva, berättar han om samtalen med de skadade kollegerna.
Ännu råder det oklarhet kring när poliserna har återhämtat sig såpass mycket att de kan återgå i tjänst, men vardera polisen har redan meddelat Huhtela att de kommer att fortsätta jobba som poliser vilket gläder honom.
Den ena polisen repar sig redan hemma, medan den andra fortfarande vårdas på sjukhus.
ANDRA LÄSER