HIFK-fans riktade osmakligheter mot Jokerit under derby – skrek om ryssar och Putin

Det urartade på läktarplats i juniorderbyt mellan HIFK och Jokerit. Enligt Ilta-Sanomat skrek flera HIFK-fans osmakligheter riktade mot Jokerit.

Jokerits spelare och fans fick utstå en hel del påhopp när laget mötte HIFK i FM-serien för juniorer under 20 år.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
24.01.2023 16:35 UPPDATERAD 24.01.2023 16:38
Jokerits förstalag existerar i praktiken inte just nu. Men juniorverksamheten fortsätter. I lördags mötte Jokerit rivalerna HIFK i FM-serien för juniorer under 20 år.
Och det gick vilt till, inte minst på läktarna.
Hela 1 197 åskådare följde matchen i ishallen på Nordenskiöldsgatan. Ilta-Sanomat skriver att det skreks en hel del på läktarna och att många saker var väldigt osmakliga.
Personer som var närvarande under matchen säger till IS att ett gäng svartklädda HIFK-fans hängde i plexiglaset och skanderade ”Suomi! Suomi! Suomi!” (Finland! Finland! Finland!)
Därefter ska en del av HIFK-fansen ha ropat ”ryssät” (skällsord för ryssar) och även ”Putinin h***at” (Putins h**or).
Det urartade på läktarplats när HIFK och Jokerit möttes i FM-serien för U20-åringar i lördags. Arkivbild på ishallen på Nordenskiöldsgatan.
”Otroligt svagt beteende under ett familjeevenemang. De HIFK-fans som satt bakom oss var ledsna och beklagade sig över övertrampet”, säger en åskådare, som vill vara anonym, till Ilta-Sanomat.
Dessutom hävdar ögonvittnen att fans gick så hårt åt plexiglaset så att det böjdes.
HIFK har fått respons om det skedda och ser allvarligt på saken.
”Vi har med rätta fått respons om det som har hänt. Vi har svarat på alla meddelanden och gått igenom saken med de inblandade. Vi accepterar inte den här typen av beteende, inte i någon form. Det hör inte ihop med klubbens värderingar”, säger HIFK:s kommunikationschef Eetu Hyvärinen till IS.
Han medger att gränsen överskreds den här gången.
Från HIFK:s sida tror man inte att man kommer bestraffas för supportrarnas tilltag.
Förra veckan lämnade Jokerit in en ansökan om spel i Mestis nästa säsong. Ishockeyförbundet ska behandla Jokerits ansökan på tisdag kväll.

ANDRA LÄSER