Leksaksjätte bakom BR och Toys 'R' Us i konkurs efter svag julhandel

Top-Toy, som driver leksaksaffärerna BR och Toys 'R' Us i Norden, har försatts i konkurs under fredagen.

BR har elva leksaksaffärer i Finland.
28.12.2018 19:10 UPPDATERAD 04.01.2019 08:41
I ett pressmeddelande säger företaget att det beror på en mycket nedslående julförsäljning.
– Vi har jobbat dygnet runt för att lyckas, men i dag var vi tyvärr tvungna att inse att vi inte kan fortsätta med den planerade saneringen, säger Per Sigvardsson, vd för Top–Toy i pressmeddelandet.
I slutet av november lämnade Top-Toy in en ansökan om företagssanering och planen godkändes av en domstol och lånegivarna före jul. Men företaget har inte kunnat lösa de finansiella problemen och försätts nu i stället i konkurs.

Hårdare konkurrens

Orsakerna till konkursen är enligt företaget den ökade e–handeln, fler konkurrenter och förändrade lekvanor bland barn. Under det senaste året har företaget gjort en rörelseförlust på 149 miljoner danska kronor, som motsvarar nästan 20 miljoner euro.
– En del affärer kommer att hålla öppet ännu några dagar, så att kunder kan byta varor de köpt, säger Søren Aamann, jurist och konkursboets förvaltare i pressmeddelandet.
Enligt Helsingin Sanomat är det fortfarande oklart hur affärerna i Finland håller öppet. Affärerna i Kampen, Sello och Iso Omena är åtminstone stängda i morgon, enligt HS.
BR har elva leksaksaffärer i Finland. Toys ’R’ Us har två affärer i Finland, en i Esbo och en i Vanda.
Tidigare i år stängde Toys ’R’ Us över sjuhundra leksaksaffärer i USA och 30 000 personer förlorade sina jobb.

ANDRA LÄSER