Ukraina i chock efter ministerns dödskrasch

Ukrainas inrikesminister har omkommit i en helikopterkrasch i Brovary strax utanför Kiev. Minst 15 dödsoffer har krävts i kraschen, uppger räddningstjänsten. Bland dem barn. Ukrainas säkerhetstjänst utreder händelsen.

Militär och polis på platsen där en helikopter kraschade strax utanför Kiev på onsdagsmorgonen.
18.01.2023 10:31 UPPDATERAD 18.01.2023 16:13
Inrikesminister Denys Monastyrskyj, vice inrikesminister Jevhen Jenin och en statssekreterare är bland dem som uppges ha omkommit i helikopterkraschen strax utanför Kiev. Därutöver dog ytterligare tre departementsanställda som arbetade med säkerhet och kommunikation, enligt CNN.
"Mina vänner, statsmännen Denys Monastyrskyj, Jevhen Jenin och Jurij Lubkovytj, alla som var ombord på den helikoptern, var patrioter som arbetade för att göra Ukraina starkare. Vi kommer alltid att minnas er. Era familjer kommer att tas om hand", twittrar Anton Herasjtjenko, rådgivare på det ukrainska inrikesdepartementet.
Den 42-årige tvåbarnspappan Denys Monastyrskyj tillträdde posten som Ukrainas inrikesminister 2021, skriver nyhetsbyrån AFP. Han var bland annat ansvarig för den ukrainska polisen och räddningstjänsten.
President Volodymyr Zelenskyj bekräftar dödsfallen och beskriver händelsen som en förfärlig tragedi.
"Smärtan är obeskrivlig", skriver han på Telegram.
"Må alla de vars liv togs denna nattsvarta morgon vila i frid", avslutar han inlägget.

Nio i helikoptern

15 barn finns bland de 29 skadade i kraschen, enligt huvudstadsregionens guvernör Oleksyj Kuleba, som uppger att all nödvändig hjälp ges till offren.
Kyrylo Tymosjenko vid presidentstaben uppger i ukrainsk tv att helikoptern var på väg till fronten och att det ska ha varit dålig sikt under morgonen.
Kraschen inträffade klockan 8.20 lokal tid. Under förmiddagen rapporterar Oleksyj Kuleba på meddelandetjänsten Telegram att sammanlagt 18 människor har omkommit, av dem tre barn. Uppgiften om 15 döda kom senare från landets räddningsmyndighet, men det har enligt nyhetsbyrån AP inte gått att bekräfta om siffran är en reviderad uppgift.
Enligt det ukrainska public-servicebolaget Suspilne uppger polisen att nio av de omkomna befann sig i helikoptern vid kraschen – tre besättningsmän och sex från inrikesdepartementet.
Helikoptern, enligt CNN av typen Eurocopter EC225 "Super Puma", tillhörde den statliga ukrainska räddningstjänsten, rapporterar Suspilne.

Explosion vid förskola

Kraschen ledde till en explosion i närheten av ett bostadshus och en förskola där barn och anställda befann sig, enligt en talesperson för regionens poliskår, skriver tidningen Kyiv Post på Twitter. På bilder och videoklipp från olycksplatsen syns en omfattande brand, som har kunnat släckas.
Förorten Brovary där helikoptern kraschade ligger runt två mil nordost om centrala Kiev och hade före kriget en befolkning på cirka 109 000 människor.
Säkerhetstjänsten SBU har inlett en utredning av kraschen och tittar på flera scenarier om vad som har orsakat den. Tre av de orsaker som övervägs är brott mot flygregler, tekniskt fel på helikoptern eller avsiktliga åtgärder för att förstöra den, skriver SBU på Facebook.

EU beklagar

EU:s rådsordförande Charles Michel uttrycker bestörtning över det inträffade.
"Minister Denys Monastyrskyj var en stor vän av EU. Vi delar våra djupaste kondoleanser till offrens familjer, president Volodymyr Zelenskyj, premiärminister Denys Sjmyhal och folket i Ukraina", säger han i ett inlägg i sociala medier.
Denys Shmyhal beskriver kraschen som "en stor förlust för regeringsteamet och hela landet".
"Mina uppriktiga kondoleanser till alla offers familjer", skriver han på Telegram.
Även Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov twittrar om händelsen där tre av hans kollegor omkom.
"Mina djupaste kondoleanser till deras familjer och till familjerna till alla som dog i denna fruktansvärda olycka, särskilt de som förlorade sina barn."

ANDRA LÄSER