Schimpanserna på rymmen ska lugnas ner med varm choklad

Djurvårdare har kunnat ta sig in till de förrymda schimpanserna i Furuviksparken – men de är fortfarande inte inlåsta. Nu ska de få mat, värme och varm choklad. Farhågor finns dock om att den fjärde schimpansen inte längre lever.

Ett öppet fönster till aphuset på Furuviksparken, efter onsdagens incident då fem schimpanser rymde, varav tre sköts till döds och en skadesköts. Bilden är tagen på torsdagen.
16.12.2022 11:48
Dramatiken kring schimpanserna i Furuviksparken strax utanför Gävle fortsätter. På fredagen är de fyra rymlingarna fortsatt lösa inne i schimpanshuset på parken, efter att torsdagens försök att få dem tillbaka in i sina hägn misslyckades.
Vid halv elva på fredagen hade djurvårdare och veterinär dock kunnat spärra av en del av schimpanshuset, så att de på ett säkert sätt – med galler mellan sig och djuren – nu kan nå schimpanserna.
– Vi kommer att ge dem värme med värmefläktar, vi kommer att ge dem mat och varma drycker. De tycker om varm choklad så det kommer de att få, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuviksparken, till TT.
En av schimpanserna är skadad efter att den sköts i samband med ett rymningsförsök på onsdagen. Vid samma händelse sköts tre andra schimpanser till döds
– Tidigare på morgonen har vi med drönare kunnat se tre schimpanser som gick runt i huset. Tyvärr så kunde vi se att den schimpans som tidigare låg ner fortfarande gör det. Än så länge så kommer vi inte så nära att veterinärerna kan göra en bedömning av skadeläget, men att en schimpans ligger ner så här länge är inte ett gott tecken, säger Annika Troselius.

Misstänker ni att den inte lever?

– Vi kan inte säga något med säkerhet än men det är inte ett gott tecken.
Parallellt pågår arbetet med att få in schimpanserna i sina hägn igen, och att ta reda på hur de kunde komma ut.

Fakta | Detta har hänt

På onsdagen rymde totalt fem schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset.
Nu befinner sig parkens kvarvarande fyra schimpanser, varav en är skadad, lösa inne i schimpanshuset – men inte inne i sina hägn. Arbete pågår med att försöka få in dem i hägnen igen.
Det finns ännu ingen information om hur schimpanserna kunde ta sig ut i parken.
Källa: TT

ANDRA LÄSER