Musiker gjorde två singlar i bibliotekets studio

Låna en fullt utrustad musikstudio med ett bibliotekskort – det låter nästan för bra för att vara sant. Men det här är fullt möjligt och den chansen ville Carolina Wendelin utnyttja. I morgon lanseras biblioteksgruppens två första singlar.

Carolina Wendelin och Johan Myrskog hörs som solister i de två nya låtarna. De är väldigt nöjda med utrustningen i bibliotekens studior, som den här i Sellobibliotekets studio i Alberga.
21.09.2018 19:30 UPPDATERAD 21.09.2018 20:51
Att biblioteken lånar ut dvd-filmer och LP-skivor parallellt med böcker och står till tjänst med symaskiner, 3D-printrar och sällskapsspel känner de flesta biblioteksbesökare till. Carolina Wendelin insåg i våras att det i många bibliotek i huvudstadsregionen också finns en musikstudio och hon ville genast ta dem i bruk.
– När jag fick veta att möjligheten finns ville jag genast använda bibliotekens utrymmen till att vara kreativ och skapa något nytt. Jag bokade tider i olika musikstudior under en veckas tid med mitt bibbakort, men man kan inte boka mer än en tid åt gången i ett bibliotek, säger hon.
Wendelin är producenten och initiativtagaren till Creative Library Group eller biblioteksgruppen, som den skämtsamt kallas. Det är Wendelin som har hittat och sammankallat medlemmar genom olika Facebook-grupper, främst SLAM (Svenskfinlands låtskrivare, artister och musikskapare), gjort upp scheman och tidtabeller och lett låtskrivarworkshoppen som hela projektet började med.
– Carolina har varit en fantastisk projektledare, hon har alltid koll på tidtabeller, minnesstickor, låttexter och pekplattor, vi andra har bara infunnit oss i rätt bibliotek. Trots att vi egentligen inte kände varandra sedan tidigare var det väldigt lätt att jobba ihop med gruppen. Vi slopade alla introduktioner och började genast klippa ut ord som vi ville ha med i låttexterna, säger Johan Myrskog entusiastiskt.

Betalar gärna skatt

Under en intensiv junivecka reste gruppmedlemmarna mellan Bibliotek 10, Sello-biblioteket, Kvarnbäckens mediebibliotek, Hagalunds bibliotek och Iso Omenas bibliotek, allt beroende på var det fanns lediga studiotider. De olika musikstudiorna har en lite varierande standard och mängden instrument varierar, men allt har fungerat fint.
– Vi har varit riktigt nöjda med utrustningen i musikstudiorna, med tanke på att man får använda dem helt kostnadsfritt bara man har ett bibliotekskort. Inte är de proffsstudior, men riktigt bra, säger Myrskog.
– Om det här är vad man kan få för sina skattepengar så betalar jag gärna skatt, försäkrar Wendelin.
Musikerna tog ut det mesta möjliga ur sin vecka på stadens bibliotek och slutresultatet blev två engelskspråkiga låtar som ljuder ut över världen med start fredagen den 21 september – Sunday morning där Myrskog och Wendelin sjunger duett och Gold, Free and Perfect, som representerar nordisk popmusik eller kanske folkmusik.
– Jag har haft melodislingan till Sunday Morning i huvudet redan en längre tid och när vi började jamma i studion föll bitarna på plats, den rätta stämningen inföll genast. Jag älskar när violinen kommer in helt överraskande i låten, säger Myrskog som själv spelar gitarr på gehör.
– Jag blev positivt överraskad av slutresultatet. Låtarna är bra och vi har inte alls stridit inom gruppen. Med tanke på att vi har så olika bakgrund, här finns allt från självlärda musiker till magistrar från Sibelius-Akademin, lyckades vi snabbt hitta en gemensam melodi och ett arbetssätt som passade alla, säger Wendelin.

Konsert i biblioteket

Wendelin utgår i från att biblioteksgruppen kommer att leva vidare, i den här eller någon annan sammansättning. Inför nästa sommar ska hon upprepa proceduren med att boka musikstudior och sammankalla musiker till en skapande verkstad. Hon ser det som en årlig sommartradition.
– Tanken var inte att bilda ett liveband som åker ut på turné, utan att vara kreativa och skapa nya låtar. Men vi får se om några år, då gruppen har hunnit skrivit flera låtar och har en egen repertoar att spela, då kanske vi också ger konserter, funderar Carolina Wendelin.
Men inte är det otänkbart att ett par av gruppens medlemmar redan nu skulle tacka ja till ett uppträdande, om det kom från rätt instans, nämligen från något av biblioteken i huvudstadsregionen.
– Det vore roligt att ge en liten bibliotekskonsert, både i biblioteket i Sello och i Iso Omena finns det en scen där man kan framföra musik inför publik.
Det är ändå fritt fram för gruppens medlemmar att spela låtarna och uppträda med dem också inför större publik.
– Låtarna kommer att leva vidare och användas i olika konstellationer. Själv uppträder jag med låten Gold, Free and Perfect på musikfestivalen Musik och talang som ordnas i konserthuset Ritz i Vasa på lördag, säger Wendelin.
På Spotify och andra musikdelningstjänster kan låtarna hittas både med gruppens namn Creative Library Group och under Wendelins och Myrskogs egna namn.
Främst siktar biblioteksgruppen nu på att ta sig in på topplistorna.
– Vegatoppen är målsättningen, säger Johan Myrskog.

Biblioteksgruppen

Creative Library Group består av sju musiker och låtskrivare, som under en vecka i juni åstad kom två helt nya låtar, från att skriva texten till att spela in de färdiga låtarna.
Gruppen består av Carolina Wendelin (låtskrivning, sång, ljudteknik, mixning, grafik), Johan Myrskog (låtskrivning, sång, gitarr), Conny Berghäll (låtskrivning, gitarr), Hector Köhler (låtskrivning), Aleksis Liukko (piano), Janne Tuovinen (kontrabas, violin, altviolin) och Kalle Määttä (mixning, mastring).
Medlemmarna har hittat varandra via Facebook-gruppen SLAM (Svenskfinlands låtskrivare, artister och musikskapare) och de har alla olika musikalisk bakgrund.
De två singlarna Sunday Morning och Gold, Free and Perfect släpps fredagen den 21 september på de vanligaste digitala strömningstjänsterna Spotify, Itunes, Deezer och Youtube.

ANDRA LÄSER