Soini ohyggligt bekymrad över nervgiftsattack – men inte rädd för Finlands del

Utrikesminister Timo Soini (Blå) är ohyggligt bekymrad med anledning av nervgiftsattacken på den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter som i början av månaden utsattes för nervgiftet Novitjok. "Det är mycket stort och allvarligt", säger Soini som ändå inte är oroad över att nervgift skulle kunna användas i Finland.

20.03.2018 12:53 UPPDATERAD 20.03.2018 15:50
Utrikesminister Timo Soini är precis hemkommen från ett utrikesministermöte i Bryssel där nervgiftsattacken i engelska Salisbury väckte stark debatt.
– Det här var en händelse som vi verkligen inte hade velat se. Kemiska vapen har inte använts i Europa på årtionden och vi ser mycket allvarligt på saken, kommenterade Soini händelsen på tisdagen i samband med ett seminarium som ordnades av Planeringskommissionen för försvarsinformation, PFI.
I sitt föredrag gick Soini åt Ryssland och påminde om landets övergrepp: den olagliga annekteringen av Krim, den väpnade konflikten i Ukraina där Ryssland deltar trots att landet inte vill erkänna det och nu senast Storbritanniens anklagelser om att giftmordsförsöket i Salisbury skulle ha beordrats av Kreml.
– Det är verkligen inte på sin plats att förhålla sig nonchalant eller skämta om den här saken. Jag hoppas att fallet utreds och att de skyldiga ställs till svars, sade Soini som tidigare under sitt anförande sade att det gäller att förbereda sig på överraskningar och att överraskningarna oftast brukar vara tråkiga.

Soini inte bekymrad för Finland

HBL frågar Soini om även Finland borde förbereda sig på att nervgift även kan komma att användas på finskt territorium.
– För att det inte ska bli för stora rubriker säger jag att jag inte är orolig för Finlands del. Men beträffande Skripal-fallet är jag ohyggligt orolig.
Soini fortsätter och säger att han hoppas att nervgiftsattentatet i Salisbury är ett enskilt fall och tillägger:
– Hade någon för ett år sedan frågat om det är tänkbart att vi kommer att se nervgift användas som vapen inom EU:s område tror jag att ingen hade svarat ja.
Soini menar att giftmordsförsöket visar hur viktigt det är med internationella organisationer och avtal som ska skydda världen från kemiska vapen.
Finland har redan tidigare meddelat att Finland vill att Ryssland ska ge handräckning i nervgiftsutredningen.
– Jag hoppas att Ryssland tar sitt ansvar. Nu har landet en utmärkt chans att genom att medverka i utredningen bevisa om man är delaktig i fallet eller inte, säger Soini.
Den brittiske utrikesministern Boris Johnson har slagit fast att Ryssland är direkt ansvarigt för nervgiftsattacken i Salisbury.
– Jag har förståelse för att Boris Johnson och Storbritannien så länge brottsutredningen pågår, inte redogör alla detaljer för oss, men jag har ingen anledning att misstro vad Johnson har sagt, säger Soini.

ANDRA LÄSER