Okra Playground upp i täten

Många av de främsta finländska världsmusikbanden går på export och uppträder inte så ofta på hemmaplan. Okra Playground övertygade med en skivutgivningskonsert på hemmaplan.

Ett starkt sångkollektiv och geniala arrangemang som får folkmusiken och populärmusiken att sammansmälta, det är Okra Playgrounds starkaste sidor.

Folkmusik/Pop

Okra Playground, G Livelab 28.3.
Okra Playground – har ni inte noterat namnet tidigare är det dags nu. Rötterna finns i folkmusiken men soundet är helt nutida och borde kunna platsa på vilken radiokanal som helst. Vid konserten i onsdags som firade utgivningen av bandets andra album Ääneni yli vesien visade gruppen sig redo att inta en av tätplatserna i den finländska världsmusikexporten. Bandet kom till onsdagens spelning på G Livelab väl inkört efter turnékonserter i Tyskland och Belgien och levererade sina två set med imponerande säkerhet.
Så vad är det då som är så bra med Okra Playground? Det tar mig en god stund att hitta svaren till den frågan. Bandets musik är nämligen en så genomarbetad helhet att det är krävande att dissekera den. Folkmusik- och populärmusikestetiken går hand i hand, som jag antar att den gör i dessa unga musikers liv – man får alltså inte en känsla av konstlad fusion.
Kärnan i låtarna är sången. Okra Playground förfogar över inte mindre än tre utmärkta sångerskor, som sjunger största delen av programmet i stämmor. Klangspektret sträcker sig från ömma drömska klanger till genomträngande folkrockskrik. Stämsången uppfyller definitivt alla mina krav på intonation och samklang. Essi Muikku bidrar ofta med bordunskiktet som de andra vilar på, medan Päivi Hirvonen har flera av de mest mjuka och berörande sekvenserna på sin lott. Suveräna Maija Kauhanen skulle hålla som frontwoman i vilket band som helst men en del av detta bands hemlighet är just det starka kollektivet, att ingen av sångerskorna är ensam. Rent fysiskt är sångerskorna lite låsta vid sina instrument, det känns uppfriskande då Kauhanen i låten Pakkasloitsu rockar loss lite vildare.
Varje låt är en helhet som på ett positivt sätt spretar åt många olika håll – kompositionerna är mycket mer komplexa än bara vers och refräng, utan att för den skull kännas invecklade. Trots att man öser inspiration ur folkmusikkällor låter Okra Playground populärmusik från 2010-talet. Sami Kujalas bas och Oskari Lehtonens trummor sätter sprätt på de mesta och bandet är ett av de få folkmusikinspirerade band som utnyttjar elektroniska slagverk och effekter som en helt integrerad del av musiken. Det smakar både funk, pop, dub och lite stadionrock – emellanåt i en och samma låt. Den rytmiska grooven gör att till exempel Hopeamorsian inte alls låter som 6/4-takt utan som något mycket mer mångfasetterat. De medvetet krångliga taktartsvalen är kanske emellanåt en riskfaktor – själv ägnade jag en stor del av låten Ääneni yli vesien åt att knäcka taktartsgåtan i refrängen ... Veikko Muikku på dragspel, elektronik och klaviaturer bidrar till popmusikestetiken, för att sedan plötsligt slänga in några nostalgiskt klingande dragspelsvibbar.
Eftersom alla tre sångerskorna också spelar (Muikku och Kauhanen kantele, Hirvonen violin och stråkharpa) kunde man lätt falla i fällan av alltför fullspäckade arrangemang. I stället varierar man – emellanåt lämnar man bort en del av instrumenten och emellanåt öser alla på för fullt. Instrumentationen lider inte heller av revirkonflikter som det lätt gör om man har till exempel gitarr, kantele och piano i samma band.
Om det finns något man ännu kan jobba på är det kanske sångernas innehåll – att få deras budskap att träffa ännu mer direkt. Lite kunde man också höja tempot på mellansnacket och komprimera förklaringarna om sångernas bakgrund.
ANDRA LÄSER