Kvinnor tar strid för jämställdhet – visar brösten på Sandudd igen

Feministaktivisterna Säde Vallarén och Sandra Marins har ännu inte nått dit de vill: Att bara kvinnobröst inte ska vara uppseendeväckande. Därför gör de om sin flashmob från juni och uppmanar igen folk att visa brösten på Sandudds badstrand.

Förra bröstflashmobben på Sandudds badstrand blev en succé, men än är målet, en avsexualisering av kvinnobrösten, inte nådd. Därför blir det på lördagen en favorit i repris på Sandudd. Evenemanget är en del av den internationella Free the Nipple-rörelsen.
Alla bröst är likvärdiga! I fjol portades en strandbesökare av en nitisk badvakt eftersom badgästen solade toppless på Sandudds badstrand.
– En sexualisering av kvinnobrösten är ett sätt att kontrollera personer som tas för kvinnor och deras kroppar. Det godkänner vi inte och anser att alla sätt att manifestera motstånd är nödvändiga.
Med de orden bjuder feministaktivisterna Säde Vallarén och Sandra Marins in allmänheten via Facebook till en favorit i repris: bröstflashmobben på Sandudds badstrand.
Första gången evenemanget ordnades var i början av juni, men eftersom målet, en avsexualisering av kvinnobrösten, ännu inte är nått, fortsätter kampen på lördag enligt följande. Klockan 12 blir det träff på stranden varpå blusarna kläs av och deltagarna i samlad tropp marscherar ut i vattenbrynet för att markera sin protest.
Eftersom arrangörerna misstänker att det ännu efter bröstflashmob nummer två kan finnas jobb att göra innan kvinnobrösten helt slutar väcka uppmärksamhet, planeras ännu en ytterligare uppföljning. Tredje gången gillt kunde ordnas på Järnvägstorget, kastar Marins fram i Iltalehti.
ANDRA LÄSER