Olga Tokarczuk och Peter Handke får Nobelprisen i litteratur

Den polska författaren Olga Tokarczuk får Nobelpriset i litteratur för 2018 och österrikiske Peter Handke får litteraturpriset för 2019.

Olga Tokarczuk och Peter Handke.

Det blir den österrikiske författaren Peter Handke som tilldelas priset för 2019. Den polska författaren Olga Tokarczuk mottar förra årets inställda litteraturpris.

Det står klart sedan Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm traditionsenligt öppnat dörren i Börssalen prick klockan 13 och presenterat pristagarna. I år hade han dock sällskap av representanter från den nya Nobelkommittén.

Tokarczuk satt i en bil när hon fick beskedet, berättar hon för TT.

– Jag är på pr-turné i Tyskland just nu, och vi var på väg mellan två städer när jag fick samtalet från Svenska Akademien. Det var fullt med folk i bilen och en massa bilar runt omkring. Jag hittade inga ord, så jag fick be om fem minuters totalt lugn, säger hon.

Hon säger att hon är både överraskad och glad över att få priset. Samtidigt gläds hon över att Svenska Akademien delar ut Nobelpriset igen efter förra årets uppehåll.

– Det är så viktigt för mig att jag får priset i en för Svenska Akademien ny tid. Jag och många med mig var besvikna, eftersom Akademien tidigare hade framstått som något stabilt i en annars instabil tid. Jag är glad att de står på benen igen, och att jag och Peter Handke är de första som får priset efter krisen. Jag hoppas att det här är en ny början, säger hon.

– Självklart kommer jag till Stockholm. Jag tänker redan på mitt tal, och hur jag ska få tid att skriva det.

"Encyklopedisk lust"

Hon får priset för "en berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform", enligt Akademiens motivering.

Olga Tokarczuk föddes i 1962 i Sulechów i Polen. Hon debuterade 1993 med romanen "Boksökarnas resa" som ännu inte är översatt till svenska. Hon fick sitt genombrott med familjekrönikan "Gammeltida och andra tider" 1996.

"Hon är snabbporträttets mästare; gestalter iakttagna på flygplatser och anonyma hotell, gåtfulla personer som inbjuder till gissningar", skriver Akademien i en del av sin presentation av författaren.

Peter Handke är född 1942 i byn Griffen i regionen Kärnten, Österrike. Familjen levde en kort tid i det sönderbombade Berlin, men återvände sedan till Griffen. Efter byskolan fick han plats på ett katolskt prästgymnasium med internat i Klagenfurt. I början av sextiotalet läste han juridik vid universitetet i Graz, men avbröt studierna när debutromanen "Dörrknackaren" (1966) publicerades.

Han prisas för "ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet".

Akademien skriver i bibliografin över Handke att han, med ett stort antal verk i olika konstarter, "framstår som en av de mest inflytelserika författarna i Europa under efterkrigstiden".

Samtidigt är Handke kontroversiell, enligt bedömare. Författaren har uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

"Var mycket berörd"

Båda pristagarna har nåtts av beskedet och har tackat ja, uppger Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson.

– Jag talade själv med Peter Handke. Peter var mycket berörd, först fick han inte fram så många ord. Han kommer mycket gärna till Stockholm och håller sitt tal. Han var hemma i sitt hus när jag ringde honom, säger Olsson under pressträffen i Börssalen.

Ett orosmoment försvann när man fått tag på pristagarna och de båda tackat ja, berättar Olsson:

– Det har varit mycket skriverier om att det kanske inte skulle tacka ja, så det var en lättnad.

Olsson tror inte att pressen utifrån påverkat arbetet med litteraturpriset, däremot har samtalen under arbetet med att ta fram pristagarna vidgats i och med den nya Nobelkommittén, säger han.

Lågt förtroende

I fjol blev det inget Nobelpris. Avhoppen och konflikterna i samband med skandalen kring den så kallade kulturprofilen gjorde att omvärldens förtroende för akademien var för lågt. När man löst konflikten med Katarina Frostenson och genom olika nyordningar blivit mer transparent valde Nobelstiftelsen att åter ge Akademien uppdraget att dela ut priset.

Avgörande var också att Akademien gick Nobelstiftelsen till mötes och inrättade en ny Nobelkommitté med fem externa ledamöter.

Det är kommittén som tagit fram förslagen på de två Nobelpristagarna. Akademien har fattat det formella beslutet och har valt pristagare i enlighet med kommitténs förslag. I vilken mån de fem externa ledamöterna påverkat valen blir säkerligen föremål för diskussion. Redan före tillkännagivandet har röster hörts som tycker att det är fel att dela ut ett pris för 2018 som man anser vara besudlat.

Nedan kan du följa vår liverapportering.

ANDRA LÄSER