Naturvin – en opolerad pärla eller bohem filosofi?

Ett ord på många mat- och vinentusiasters läppar just nu är naturvinerna, eller vin nature.

Naturviner görs på ekologiskt odlade druvor som skördas för hand och får spontanjäsa med hjälp av vild skaljäst. I framställningen används minimalt med svavel.
Naturviner kan te sig som ett ganska nytt inslag på de trendiga restaurangernas vinlistor, men det beror lite på hur man ser på saken – rimligtvis kunde man ju anta att de viner som framställdes redan på Jesu tid ganska långt var just naturviner. Så kanske borde man kalla fenomenet för ett uppsving i stället? Å andra sidan kan man, om man tittar på Alkos relativt glesa hyllor, ändå hävda att naturvinerna är rätt långt ifrån mainstream.

Så vad är naturvin då egentligen?

Det finns ingen officiell certifiering eller organisation som övervakar producenterna, men konsensus bland odlarna är att det är ett ekologiskt eller biodynamiskt odlat vin, som dessutom framställts med så lite yttre påverkan som möjligt. Man använder ofta häst och kärra, skördar för hand och använder inga kemikaliska bekämpningsmedel. Man låter vinet spontanjäsa med hjälp av enbart vild skaljäst, man filtrerar inte vinet, använder minimalt med svavel och man undviker oftast ekfatslagring. Klarningen av vinet sker inte med hjälp av äggvita, utan enbart med gravitation, vilket uppskattas av veganer.
Producenterna väljer själva hur långt de vill ta det och därför varierar de färdiga vinerna oerhört i smak, färg och doft. För vanliga viner är det allmänt förekommande att man korrigerar syranivåer, tillsätter utvalda jästsorter som ger en viss eftertraktad smak, stabiliserar färgen och tillsätter socker genom chaptalisering, medan naturvinstillverkningens mål alltid är ett så rent och “naturligt” vin som möjligt.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med naturvin?

Förutom att det är ett ekologiskt hållbarare alternativ än massproducerat bulkvin, talar naturvinsförespråkarna om en tydligare känsla av "terroir" där själva frukten och vinets personlighet skiner igenom tydligt, utan påverkan av hög alkoholhalt eller tillsatt socker. De mer skeptiskt lagda talar om orena smaker i vinet och kritiserar också den stora buteljvariationen som kan förekomma på grund av den minimala svavelanvändningen – alla krögare är inte intresserade av att lista ett vin där en jämn kvalitet inte kan garanteras. En annan faktor som kan spela in, särskilt i förhållande till den spretiga kvaliteten, är det i snitt dyrare priset.
Nigiro Nature Chardonnay är ett av cirka tjugo naturviner på Alko.

Stor variation

Naturvin är mer en bohem filosofi än en regelrätt tillverkningsmetod. Naturviner kan därför smaka lite hur som helst, skalan går från väldigt udda och nästan lite ”skitig” smak till riktigt fräscha och så likt konventionella viner att man knappt märker nån skillnad.
Vill ni bekanta er med naturvin hemma finns det knappa tjugotalet alternativ på Alko just nu, och ett nybörjarvänligt alternativ är det sydfranska Nigiro Nature Chardonnay, 12,48 euro. Vinet är gjort på hundra procent Chardonnay och bjuder således på typiska gräddiga vaniljaromer, lite tropisk frukt och en subtil och svagt kryddig nötighet. Servera vinet till smakfulla laxrätter eller ljusa kötträtter, som till exempel kalv eller gris med gräddsås. Observera dessutom vinets veganvänlighet, eftersom det i likhet med övriga naturviner inte har klarnats med äggvita, som är en animalisk produkt.
ANDRA LÄSER