Matt och platt i djungeln

Vem ville ha en uppföljare till nittiotalsfilmen Jumanji? Nu är den i alla fall här men det stora äventyret lyser med sin frånvaro.

Kevin Hart, Dwayne Johnson, Karen Gillan och Jack Black riskerar att för evigt fastna i en spelvärld.

ACTION/ÄVENTYR

Jumanji: Welcome to the Jungle
Regi: Jake Kasdan. Manus: Chris McKenna, Erik Sommers m.fl. Foto: Gyula Pados. I rollerna: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan.
Kan inte påminna mig om att ha satt in en beställning på en uppföljare till Jumanji (1995), filmen där Robin Williams faller offer för en bredspelsvärld från helsike.
Men här är den nu, den senkomna fortsättningsdelen med affischnamn som Dwayne Johnson, Kevin Hart och Jack Black, här i rollen som intet ont anande avatarer utlämnade åt odjur av alla de slag.
Men nu ska vi inte gå sakerna i förväg, för när vi kommer in i handlingen handlar det om fyra tonåringar som alla kommer på kant med highschoolreglementet. Spencer (Alex Wolff) är nörden som åker fast när han hjälper sportfånen Fridge (Ser'Darius Blain) med en uppsats. Och där Bethany (Madison Iseman) bara inte kan låta bli sin mobiltelefon försöker Martha (Morgan Turner) komma undan skolgymnastiken.

Råskinn

Sedan går det som det går: att de alla åker på kvarsittning. Straff: att städa upp i skolans källare och, i förlängningen, peta på ett uråldrigt videospel vilket gör att de vaknar upp i en parallell verklighet.
Poängen är att det sker i form av ett alter ego som inte kunde vara längre från originalet. Så begåvas Spencer med Dwayne Johnson-bröstmuskler alltmedan Fridge, bjässen, tappar i såväl längd som djärvhet, gestaltad av en pipigt pratig Kevin Hart.
Komedi var ordet, rättare sagt äventyrskomedi. Och vad annat kan man vänta sig av en film där klassens skönhet Bethany förkroppsligas av Jack Black och grå musen Martha förvandlas till en äventyrare i Lara Croft-skepnad (med stöd av Karen Gillan).
Sedan gäller det att vifta bort hotet från noshörningar och andra kryp, det vill säga när man inte tar sig an ärkefulingen Bobby Cannavale och hans flåbusar.

Äventyrare

När den första Jumanji-filmen landade för drygt tjugo år sedan handlade det mycket om den nya sköna datoranimationen, en vid den tiden något så när fräsch modefluga.
Uppföljaren av Jake Kasdan (Bad Teacher, Sex Tape) kan inte räkna med samma överraskningspotential – det känns som om det mesta redan vore gjort på den punkten. Följaktligen förväntar man sig en bredsida situationskomik, varför inte kombinerat med ett äventyr i Indiana Jones anda.
Men av det blir inte mycket. Dwayne Johnson är närmast upptagen av att spela D. Johnson, muskelknutten. Detsamma gäller för Kevin Hart, den outtröttliga babblaren. Inte ens Jack Black är så rolig som han brukar vara.
Resultatet är en stökig och måttligt underhållande stilövning som – lite elakt sagt – kommer lastad med mycket av ingenting. Det stora äventyret lyser med sin frånvaro.
ANDRA LÄSER