Norwegian lägger ner alla långflygningar – påverkar inte anställda i Finland

Intresset för resande börjar sakta öka, men Norwegian uppskattar att långflygningarna inte kommer att locka de nordiska kunderna på länge än.

Norwegian lägger om sin verksamhet till följd av coronapandemin.
SPT
14.01.2021 14:59 UPPDATERAD 14.01.2021 18:46
Flygbolaget Norwegian meddelade på torsdagen att alla långflygningar läggs ner. I stället kommer bolaget att satsa allt starkare på Norden, Europa och inrikesflygen i Norge.
Omstruktureringen leder till uppsägningar i ett flertal länder, men däremot inte i Finland.
– För tillfället är all vår personal i Finland permitterad. De omfattas inte av uppsägningarna eftersom vi även efter pandemin kommer att fortsätta satsa på Norden, säger bolagets informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.
Coronapandemin har lett till att Norwegian redan tidigare tvingats säga upp avtalet med OSM Aviation, arbetsgivaren för piloterna och de kabinanställda i Finland. Avtalet sades upp under våren 2020 och det gällde omkring 220 kabinanställda och cirka 120 piloter. För tillfället har Norwegian enligt Holmbergh Jacobsson endast några anställda inom administration i Finland.

Coronavaccin ger ljus i tunneln

Holmbergh Jacobsson säger att coronapandemin har tärt hårt på bolaget, men nu börjar en liten ljusning skymta.
– Vaccineringarna ger lite ljus i tunneln och vi ser att våra kunder gärna vill resa, säger hon.
De nordiska kundernas intresse för flygningar till destinationer längre bort väntas ändå inte öka i lika snabb takt.
– Vi tror starkt på att det nu är lönt att bygga upp vår verksamhet i Norden, som också från början varit vår grundsten. Vi uppskattar att det kommer att ta märkbart längre tid innan resandet till fjärran belägna destinationer ökar efter pandemin.
Artikeln uppdaterad 14.1 klockan 18.45: i en tidigare version framkom inte att Norwegian redan tidigare sagt upp avtalet med OSM Aviation, arbetsgivaren för piloterna och de kabinanställda i Finland.

ANDRA LÄSER