Puigdemont gick under jorden i Helsingfors

Den katalanske självständighetsförespråkaren Carles Puigdemont på besök i Finland inhiberade sitt lördagsprogram och gick under jorden. Om han dyker upp är polisen förpliktad att gripa honom

Carles Puigdemont<b> </b>höll en föreläsning på Helsingfors universitet under fredagen.
Det var Helsingin Sanomat som på lördagen rapporterade att polisen vidarebefordrat den av Spanien utfärdade internationella arresteringsorder som gäller den avsatte katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont till Centralkriminalpolisen och åklagarmyndigheten.
Puigdemont, som hade ett offentligt framträdande inprickat på lördagen, gick dock under jorden.
Inrikesminister Kai Mykkänen sade först att hans uppfattning är att Puigdemont enbart är på besök och att det inte överskridits någon sådan tröskel att det skulle vara aktuell med en arrestering. Senare under dagen sade han att läget förändrats i och med att Spanien skärpt kraven i sin förfrågan om utlämning Carles Puigdemont.
Mykkänen var i kontakt med polisen på lördag eftermiddag, då det stod klart att CKP börjar verkställa Spaniens krav.
– Spanien ändrade formuleringen om utlämning på ett sätt som förpliktar den finländska polisen att gripa Puigdemont om han påträffas, säger Mykkänen.
Detta innebär ändå inte automatiskt att han utlämnas – om han påträffas och grips så går ärendet vidare till Justitieministeriets bedömning om utlämningen ska verkställas.

Gäller det bara om han påträffas eller letar polisen aktivt?

– Det har nu gjorts en efterlysning på honom i Finland.
Enligt Mykkänen har det skett tidigare att Finland tvingats överväga överlämningar till andra länder, men inom EU är det ovanligt, säger han.
– Justitieministeriet får nu överväga det här.

Anklagad för uppror

Riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) som var värd för besöket skriver i ett pressmeddelande på lördagen att han inte känner till var Puigdemont finns. Kärnä säger att han inte heller känner till med vilket flyg Puigdemont planerat att ta på lördag eftermiddag då det var tänkt att han lämnar landet.
Det var på fredagen som högsta domstolen i Spanien utfärdade en europeisk arresteringsorder på Puigdemont som lever i exil i Belgien.
Puigdemont och 12 andra katalaner anklagas för uppror av spanska myndigheter då de för ett halvt år sedan förklarade Katalonien självständigt efter en omtvistad folkomröstning.
De åtalade riskerar fängelse upp till 25 år.
ANDRA LÄSER