Invasiv mygga från Kina sprider malaria i Afrika – även Europa i riskzonen

En invasiv mygga från Kina sprider malaria i afrikanska städer. Om vi inte lyckas hejda den finns risken för att sjukdomen sprids också till den europeiska delen av Medelhavsområdet, varnar forskare.

Myggan Anopheles stephensi är vad man kallar en biologisk vektor för spridningen av malaria, uttryckligen i stadsmiljöer. Larverna lever i vatten, sött eller salt. De vuxna honorna behöver suga blod från däggdjur för att kunna lägga ägg.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
29.12.2022 17:39 UPPDATERAD 29.12.2022 17:47
Risken för malaria ökar i flertalet afrikanska städer. Orsaken är att en mygga som härstammar från Asien på kort tid har spridit sig i urbana miljöer över den afrikanska kontinenten.
Vi talar om en stickmygga, Anopheles stephensi, som på kort tid har invaderat stora delar av Afrika. Den utsätter flera miljoner människor för risken att insjukna i malaria, också i områden där sjukdomen inte är vanlig.
”Spridningen av A. stephensi kan få enorma konsekvenser för ökande sjuklighet och dödlighet i malaria”, skriver ett forskarlag i en uppsats i Lancet Global Health. De varnar för att spridningen kan drabba även den europeiska delen av Medelhavsområdet inom det närmaste årtiondet.

ANDRA LÄSER