Ett hundratal bilister har tankat fel bränsle i Sotkamo

På måndag stängdes en ABC-bensinstation i Sotkamo på grund av att bränsle har hamnat i fel tank.– Det är en otroligt jobbig situation” säger den ansvarige direktören.

26.06.2018 18:31
S-gruppens sektordirektör Arto Mustonen bekräftar att det har skett en förväxling av bensin och diesel på bensinstationen i Sotkamo. Bilarna som tankade fel bränsle har fått stora skador.
ABC-stationen i Sotkamo i Kajanaland är stängd tills vidare.
– Vi utreder nu var i logistikkedjan som felet har uppstått. Det är tal om ett mänskligt misstag, men vi vet inte när eller var bränslet har förväxlats, säger Mustonen.
Att tanka fel bränsle i en bil kan göra stora skador.
– Om du får bensin i en modern dieselbil kan det medföra stora problem. Bränslet kan självantända på fel ställe och på sikt kan flera komponenter slitas slut. Om du vill ha kvar garantin på din nya bil måste du göra omfattande reparationer som kostar flera tusen euro, säger Per Rönnqvist som är arbetsledare på en bilverkstad i Solf.

Tar fullt ansvar för skadorna

Hur mycket en reparation kostar beror på bilmärke och årsmodell.
– Fel bränsle i tanken sliter på bilen, även om bilen inte får några märkbara problem, tillägger Rönnqvist.
Blandningen av bensin och diesel såldes mellan tisdagen den 19 juni och måndag den 25 juni. Det var bråda tider eftersom midsommartrafiken var i full gång.
– Det är hundratals bilar som tankade på stationen medan bränslet var förväxlat. Ett tiotal har anmält att deras bil fick skador. Vi tar fullt ansvar för skadorna, säger Mustonen.
S-gruppen meddelar att alla som tankade på stationen och har fått problem med bilen ska uppsöka en bilverkstad. Därefter ska de ta kontakt med S-gruppen.
– Vi hoppas att ingens semester blir förstörd. Vi är verkligen ledsna, säger Mustonen.

ANDRA LÄSER