Laurel Hubbard, 43, blir den första transkvinnan i OS

Tyngdlyftaren Laurel Hubbard är på väg att bli den första transkvinnan som tävlar i de olympiska spelen.

Laurel Hubbard i samväldesspelen 2018.
Den nyzeeländska tyngdlyftaren Laurel Hubbard har så gott som säkrat sin plats i OS, uppger Insidethegames. Hon är också direkt en av medaljkandidaterna.
Hubbard, som är 43 år, vann silver i VM 2017. Hennes bästa totala resultat under kvalperioden till Tokyo är 285 kg. Bara tre av hennes medtävlare har ett högre kvalresultat.

Skadedrabbad

År 2018 var Hubbards karriär i fara på grund av en svår armbågsskada. Men hon kom tillbaka och tog sjätte plats i VM 2019. Hon är ännu inte officiellt uttagen till OS i Tokyo, men hon är i praktiken klar, efter att internationella olympiska kommittén IOK godkänt en förändring av kvalsystemet.
Laurel Hubbard i samväldesspelen 2018.
Hubbard var en man under sina första 35 levnadsår. Då satte hon nationella juniorrekord i Nya Zeeland, men hon nådde aldrig upp till den internationella världseliten innan hon bytte kön.
Transkvinnor i idrotten är ett kontroversiellt ämne. Det befaras att de skapar orättvis konkurrens i kvinnornas kategori. Hubbards deltagande i OS kommer att skapa diskussion. Insidethegames noterar dock att publiken tog emot henne väl under samväldesspelen i australiska Gold Coast 2018.

Mindre testosteron

Enligt IOK:s nuvarande riktlinjer för transkvinnor måste idrottsutövaren inte genomgå en könsoperation för att få tävla internationellt. Men i så fall måste idrottsutövaren använda medicin för att sänka sin nivå av det manliga könshormonet testosteron i minst tolv månader före.
Undersökningar har dock visat att transkvinnor som genomgått den manliga puberteten har en fördel gentemot andra kvinnor. Transkvinnor har mer styrka, snabbhet och muskelmassa. Därför beslöt det internationella rugbyförbundet som första idrottsförbund att transkvinnor inte får spela internationella matcher.
ANDRA LÄSER