Rättegången i danskt terrormål inleds i dag

Trettio dagars rättegång är planerad när fyra åtalade män ställs inför rätta för medhjälp till terrorism. De misstänks ha hjälpt terroristen som attackerade en synagoga i Köpenhamn i fjol.Juridiken om uppsåt och medhjälp väntas genomsyra målet.

Den danska statsminister Lars Lokke Rasmussen (t.v.) och Köpenhamns borgmästare Frank Jensen lägger ner blommor vid Krudttønden i Köpenhamn den 14 februari till minne av Finn Nørgaard.
Byrettens största sal i Köpenhamn – rättssal 60 – är bokad. Inte förrän i augusti väntas rättegången kunna avslutas.
Medhjälpen handlar om att de fyra männen gav 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein en huvtröja, köpte en axelväska åt honom och betalade räkningen på ett internetcafé, enligt åklagaren. Dessutom gav de honom ammunition. Men samtliga fyra förnekar brott.

Knäckfrågor

Förhandlingen väntas delvis kretsa kring juridiska definitioner om bland annat uppsåt och medhjälp.
– Det är två teman som är centrala för min klients del, säger Jesper Storm Thygesen, en av försvarsadvokaterna, till Ritzau.
När det kommer till spörsmålet om medhjälp handlar det om hur man tolkar begreppet och bedömer de fyra åtalade männens handlingar.
Frågan är hur mycket eller litet som ska till för att man ska kunna tala om medhjälp, resonerar en av försvarsadvokaterna, Mette Grith Stage, i en intervju med Ritzau.
Terrorn lamslog Danmark redan under eftermiddagen på Alla hjärtans dag i februari förra året – när el-Hussein sköt ihjäl en man vid kulturhuset Krudttønden, där svenske konstnären Lars Vilks deltog i ett möte om yttrandefrihet. Filmregissören Finn Nørgaard träffades i bröstet och dog.

Fakta: Terrordygnet i Köpenhamn

14 februari 2015:
Cirka 15.30: 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein skjuter flera skott mot kulturhuset Krudttønden där det pågår ett debattmöte om yttrandefrihet. Svenske konstnären Lars Vilks är en av deltagarna. Filmregissören Finn Nørgaard dödas och två poliser träffas, men överlever.
17.24: Säkerhetspolisen PET informeras om en konfirmationsfest klockan 19 i synagogan på Krystalgade i Köpenhamn. Men säkerhetspolisen hade känt till arrangemanget sedan 21 januari.
17.50: PET informerar Köpenhamnspolisen om arrangemanget på Krystalgade.
18.42: PET rekommenderar bevakning vid synagogan.
19.22: En patrull är på plats vid synagogan.
15 februari 2015:
00.40: Gärningsmannen kommer till synagogan.
00.41: En patrull ser honom och gör bedömningen att han är berusad. Gärningsmannen ser ut att spy.
00.41: Gärningsmannen står en meter framför den civila och obeväpnade vakten Dan Uzan och skjuter honom i ansiktet.
00.41: Två poliser som är placerade vid synagogan blir också träffade av skott, innan gärningsmannen flyr.
Cirka 04.50: Gärningsmannen dödas i nordvästra Köpenhamn. Två poliser skjuter honom.
I början av februari 2016 åtalades fyra personer i Danmark för medhjälp till terrorism. De misstänks ha hjälpt den 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein att attackera synagogan i centrala Köpenhamn.
Åklagare har slagit fast att det var nödvändigt och försvarbart av polisen att skjuta honom efter attentatet vid Krudttønden och synagogan i Köpenhamn.
Källa: Rigspolitiet

Sköts ihjäl

Vid midnatt slog terroristen till mot synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn där judiske Dan Uzan, som obeväpnad vaktade en konfirmationsfest, blev ihjälskjuten.
Skotten haglade i Köpenhamn det här dygnet. Flera poliser besköts och skadades.
Tidigt på morgonen den 15 februari fick polisen syn på el-Hussein och avlossade tiotals skott. Han dog och den över 13 timmar långa terroristjakten fick ett slut.

ANDRA LÄSER