KKV förbereder grupptalan mot snabbkreditbolag – över 1 500 konsumenter har gjort förhandsanmälan

Konkurrens- och konsumentverket KKV överväger att gå vidare med sin grupptalan mot snabbkreditbolagen J.W. Yhtiöt och Euro24 Finance.

Konkurrens- och konsumentverket förbereder en grupptalan mot snabbkreditbolagen J.W. Yhtiöt och Euro24 Finance som har beviljat snabbkrediter med en årsränta på mer än 300 procent.
Sammanlagt 1 549 konsumenter har kontaktat Konkurrens- och konsumentverket för att be om hjälp. Cirka 85 procent av dem vill delta i en grupptalan.
Den planerade rättsprocessen gäller de ockerräntor som snabbkreditbolagen har debiterat. Bolagen J.W. Yhtiöt och Euro24 Finance har beviljat snabbkrediter med en årsränta på mer än 300 procent under åren 2016-2019. Konsumentombudsmannen säger sig nu påbörja förhandlingar med motparten.
– Vi är nöjda över att vi lyckades samla en så stor mängd förhandsanmälningar och nu kan gå vidare med våra förhandlingar. Jag utgår från att många konsumenter kommer att få lättnader på sina orimliga kreditkostnader, säger konsumentombudsmannen Katri Väänänen i ett pressmeddelande.
Om KKV inte lyckas nå en uppgörelse med snabbkreditbolagen kommer konsumentombudsmannen att initiera en grupptalan i Helsingfors tingsrätt nästa år.
– Tiotusentals skuldsatta lider av de här orimligt dyra krediterna. Vi hoppas att gruppen intressenter växer sig större, säger Väänänen.

ANDRA LÄSER