Skådespelare dömd till villkorligt fängelse för våldtäkt

Mannen dömdes till 1,5 års villkorligt fängelse för en våldtäkt efter en fest på Teaterhögskolan.

Helsingfors tingsrätt har dömt en skådespelare till villkorligt fängelse efter han våldtog en annan studerande vid Teaterhögskolan.
Helsingfors tingsrätt har dömt en finländsk skådespelare som är född på 90-talet till ett år och sex månader villkorligt fängelse. Mannen våldtog sin kvinnliga medstuderande vid Teaterhögskolan 2016. Bland annat Helsingin Sanomat och Iltalehti rapporterar om fallet.
Enligt åklagaren utnyttjade mannen sitt offer efter en studiefest i skolans utrymmen. De var båda berusade och trots kvinnans protester hade han börjat klä av henne av tryckt in sina fingrar i henne. Senare på kvällen hade hon vaknat av att mannen hade samlag med henne. Han slutade efter att hon vaknat.
Mannen nekade till anklagelserna i rätten. I sina meddelanden till kvinnan hade han ändå inte nekat att det skulle ha hänt utan bett om förlåtelse.
Efter våldtäkten led kvinnan av depression och posttraumatisk stress. Mannen ska betala 3 000 euro i skadestånd för psykiskt lidande och 2 000 euro för tillfälliga psykiska problem. Han ska också betala några andra mindre summor i skadestånd till kvinnan.
Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

ANDRA LÄSER