Elfsborgs kollapsade och Eriksson höll nollan

Elfsborg kollapsade borta mot Mjällby, förlorade med 0–4 och fick målvakten Tim Rönning utvisad. I Mjällby höll Carljohan Eriksson nollan för sjätte matchen i följd.Boråslagets tredje raka förlust innebär att ett SM-guld ser alltmer avlägset ut, samtidigt som chanserna till allsvensk fotboll på Strandvallen även 2022 blir allt större.

Carljohan Eriksson.
26.09.2021 18:14 UPPDATERAD 26.09.2021 18:21
Det var inte mycket, eller egentligen ingenting, som fungerade för allsvenska topplaget Elfsborg i bortamötet mot Mjällby.
Boråslaget förlorade med 0–4 och fick målvakten Tim Rönning utvisad.
– Det är inte tillräckligt bra helt enkelt, säger Elfsborgstränare Jimmy Thelin till Discovery.
Tidigare Djurgårdenanfallaren Sam Johnson, som i torsdags debuterade för Mjällby med ett inhopp i 0–0-matchen mot Halmstad, stod tre dagar senare för sitt första mål.
28-åringen Johnson, som sedan han lämnade allsvenskan 2016 spelat i Kina, Norge, USA och Malaysia, tryckte dit 1–0-målet för hemmalaget i den 12:e minuten.
Fullträffen var hans första i allsvenskan på drygt fem år.

"Väldigt glad"

– Jag är väldigt glad (över målet) och jag är också glad över att vara tillbaka i Sverige, säger liberianen till Discovery.
Tabellfyran Elfsborg, som inför mötet på Strandvallen hade två raka förluster, fick inte alls spelet att stämma på Listerlandet.
Framför allt i defensiven.
– Vill vi vara med i toppen av allsvenskan gäller det att vara bra i alla delarna (av spelet) över en längre period. Just nu har vi inte lyckats med det, säger Thelin.
Vid Johnsons 1–0-mål var det vänsterbacken Simon Strand som uppträdde passivt. I samband med Jacob Bergströms 2–0-mål i början av andra halvlek var det högerbacken Christopher McVey som misslyckades med att få bort bollen i eget straffområde. Effektive inhopparen Bergström, som ersatte Johnson i halvtid, kunde trycka dit passningen från Kadir Hodzic i 48:e minuten.

Mittfältare blev målvakt

Efter att Mjällbys Joel Nilsson punkterat matchen med sitt 3–0-mål i 78:e minuten kollapsade Elfsborg. Målvakten Tim Rönning rev ner Nilsson i straffområdet och fick rött kort direkt.
Hodzic satte straffen som inbytte Jacob Ondrejka i Elfsborgsmålet inte kunde rå på. Utespelaren Ondrejka, som vanligtvis spelar på mittfältet, fick hoppa in i målet i utvisade Rönnings ställe eftersom bortalaget gjort samtliga fem byten i matchen och inte kunde byta in sin isländske andremålvakt Hákon Valdimarsson.
4–0 blev slutresultatet och Mjällby tog tre tunga poäng i bottenstriden och lyfte förbi Halmstad upp till 12:e plats. Elfsborg är kvar på fjärde plats, men fick se avståndet upp till serieledande Djurgården växa till åtta poäng eftersom stockholmarna parallellt bortabesegrade jumbon Östersund med 3–0.
Mjällby hade före urladdningen mäktat med ynka tretton mål i Allsvenskan denna säsong.
Carljohan Eriksson höll nollan för sjätte matchen i följd. Erikssons färska intervju kan du läsa här.

ANDRA LÄSER