Författareföreningen belönade Finlands svenska biblioteksförening

Finlands svenska författareförening delade ut Mikael Lybeckpris till Finlands svenska biblioteksförening på sin årsfest på lördagen. Prissumman är 5 000 euro.

"Biblioteken gör och har alltid gjort ett ovärderligt arbete för läsfrämjande, bildning och läsglädje i Finland. Olika verksamhetsformer fokuserar i dag på att väcka barns och ungdomars intresse för och kärlek till boken, vilket vi finner särskilt värdefullt", lyder prismotiveringen.
Många författare upplever att biblioteket varit en viktig oas i barndomen – en källa till kunskap, glädje, inspiration och tröst. Priset är en hommage till litteraturälskande och kreativa bibliotekarier.
"Att biblioteken i Finland ger samtliga medborgare fri tillgång till bildning och information har i ett historiskt perspektiv ansetts vara en bidragande orsak till vår samhällsfred", skriver författareföreningen i sitt pressmeddelande.
Författareföreningen har delat ut pris sedan 1997. Priset har tidigare tilldelats bland annat Klockriketeatern, Johannes Salminen och Birgitta Ulfsson.
ANDRA LÄSER