Första coronafallet konstaterat hos katt i Finland – gör så här om du misstänker smitta

Livsmedelsverket har för första gången konstaterat att en katt drabbats av coronavirus. Det rapporterar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Att djur drabbas av coronavirus är inte ovanligt, det finns flera exempel på det runtom i världen. Bland husdjur har flest fall rapporterats hos hundar och katter. Arkivbild.
HBL
28.12.2021 11:09 UPPDATERAD 28.12.2021 13:19
Provet har tagits från en sjuk katt, efter att ägaren misstänkte att katten smittats av en människa. Enligt ägaren mår katten redan bättre.
När en katt konstateras vara smittad av coronaviruset leder det inte till några speciella åtgärder från myndigheternas sida.
Om en katt drabbas av andnings- och matsmältningsproblem efter att en människa i samma hushåll haft covid-19, är det sannolikt att katten också smittats av just coronaviruset. Då lönar det sig att hålla katten inomhus, uppmanar Livsmedelsverket.
Om djurets symtom kräver veterinärvård ska ägaren först kontakta veterinären per telefon och berätta om sin misstanke. Veterinären diskuterar sedan en eventuell provtagning tillsammans med Livsmedelsverket. Ägaren får betala själva provtagningen, men testerna som görs på provet är gratis hos Livsmedelsverket.
Enligt djursmittskyddslagen är coronavirus hos katt en anmälningspliktig sjukdom. Veterinären måste meddela om både misstanke och bekräftade fall till antingen kommunveterinären eller regionförvaltningsverket senast följande vardag.

Vanligast hos hund och katt

Att djur drabbas av coronaviruset är inte något nytt. Det finns flera exempel hos olika djurarter runtom i världen. Bland husdjur har man främst rapporterat om coronavirus hos hundar och katter. I de fallen har det ofta funnits en människa i närheten som haft covid-19. Därför misstänker man att djuren har smittats av människor. I de flesta fall har djuren inte haft några symtom. I några fall har katter haft problem med andningen och matsmältningen.
Utifrån den information som finns i dag är det mycket ovanligt att husdjur smittas av coronaviruset, skriver Livsmedelsverket. Det verkar inte heller som att djuren påverkar smittspridningen. Att människor vaccineras skyddar också djuren eftersom smittspridningen minskar.
Livsmedelsverket konstaterar att alla människor som insjuknat en infektionssjukdom gör bäst i att undvika icke-nödvändig kontakt med djur. Uppmaningen är också att tvätta händerna noggrant i samband med att man hanterar djurens foder.

ANDRA LÄSER