Apkoppor upptäcks i fler länder

De första fallen av apkoppor har upptäckts i Frankrike, Tyskland och Belgien – efter det att en lång rad fall i Europa och övriga västvärlden bekräftats den senaste veckan.

Mikroskopbild från 2003 av apkoppsviruset.
TT-AFP
20.05.2022 19:13
I Frankrike har smittan upptäckts hos en 29-årig man i Parisområdet. Mannen har inte vistats i något annat land där det är känt att viruset sprids, enligt den franska vården.
I Belgien har två fall bekräftats av ett universitetslabb och i Tyskland har ett fall upptäckts, en patient som började få sår som är karaktäristiska för sjukdomen. Det tyska Robert Koch-institutet har uppmanat människor som återvänder från Västafrika att söka vård vid första misstanke om smitta.

Allmänfarlig sjukdom

Bland andra Spanien och Portugal larmade om flera fall tidigare i veckan. Enligt El País är antalet i Spanien nu uppe i 20, lika många som Sky News rapporterar om i Storbritannien. Där upptäcktes de första fallen den 5 maj. Även i USA, Kanada och Australien har fall upptäckts.
I Sverige har regeringen beslutat att klassificera apkoppsviruset som en allmänfarlig sjukdom.
"Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.
Ett första fall bekräftades i Sverige i torsdags.

Sällsynt utanför Afrika

Det är tidigare känt att apkoppor smittar via utandningsluften. De nya fallen tyder på att viruset även sprids via kroppsvätskor i samband med sexuella kontakter. Den sprids och har spridits endemiskt i delar av Afrika, men det har varit sällsynt med fall på andra kontinenter.
Den ovanliga sjukdomen är normalt inte att betrakta som dödlig. Den orsakar symtom som feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar, frossa, utmattning och vattkoppslika utslag på händer och ansikte. De som drabbas tillfrisknar i regel inom två till fyra veckor.
Världshälsoorganisationen meddelade nyligen att man följer situationen noggrant.

ANDRA LÄSER