Polisen: Kvinnan i Iso Omena dog inte av kvävning

Kvinnan som hölls av ordningsvakter i Iso Omena dog inte av kvävning, meddelar polisen. Närmare information om händelseförloppet har nu klarnat. Polisen vet nu vem mannen som anklagade kvinnan för störande beteende är och ska höra honom.

Dödsfallet har upprört många och väckt diskussion om ordningsvakters och väktares befogenheter.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
11.01.2023 15:55 UPPDATERAD 11.01.2023 21:05
En preliminär rättsmedicinsk undersökning har blivit klar efter dödsfallet i Iso Omena i lördags. En kvinna dog medan hon hölls av ordningsvakter liggande på mage.
Undersökningen visar att kvinnan inte dog av kvävning. Närmare information om dödsorsaken ger polisen i Västra Nyland inte med hänvisning till sekretess.
Ärendet utreds som dödsvållande.
Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Jyrki Kallio vid polisen i Västra Nyland, vill ännu inte ta ställning till om väktarnas bruk av maktmedel mot den 35-åriga kvinnan var motiverade.
– Det är just den typen av saker som vi utreder,  vilka har grunderna för tillvägagångssättet varit, säger Kallio.

Hoppas få klarhet

Jyrki Kallio har studerat videoupptagningar där kvinnan promenerar i köpcentret och möter väktarna som efter diskussion med kvinnan fäller henne till marken. I förhör har väktarna motiverat åtgärden med att hon har stört en mansperson i köpcentret som larmat väktarna. Först på tisdagen fick polisen kännedom om identiteten på mannen som upplevde att han trakasserades av kvinnan.
Polisen har inte hittills kunnat höra manspersonen som angav kvinnan, men ska göra det inom de närmaste dagarna. Då hoppas polisen få bättre uppfattning om väktarnas åtgärder mot kvinnan var befogade.
– Vi måste höra honom för att få klarhet i vad det har varit frågan om, säger Kallio.

Oklart om de kände varandra

Polisen vet ännu inte om kvinnan och mannen som anmälde henne till väktarna, kände varandra sedan tidigare. Också på den här punkten hoppas polisen bli klokare efter att mannen hörts.

Hölls länge i riskfyllt bukläge

Som HBL har berättat hölls kvinnan länge på mage av väktarna i en position som är särskilt farlig eftersom metoden är förknippad med många dödsfall.
Jyrki Kallio bekräftar att kvinnan hölls i bukläge förhållandevis länge.

Var det motiverat att hålla henne i den positionen så länge?

– Det utreder vi också. Vi granskar bruket av maktmedel som helhet och vilka omständigheter som har lett till den här tragiska händelsen.
Fortsättningsvis misstänker polisen att det kan finnas ett orsakssamband mellan väktarnas bruk av maktmedel mot kvinnan och att hon dog.
Polisen har hört vakterna och vittnen. 

ANDRA LÄSER