Stormen drar in över landet – så här kan du förbereda dig

Stormen Dennis väntas orsaka störst skada i Österbotten. – Kolla att takplåtar och presenningar sitter fast ordentligt, säger brandmästare Vesa Berg.

Stormen Dennis drar fram över Wales. På söndag väntas den landa i Finland.
Enligt Meteorologiska institutet kan det blåsa upp till 25 meter i sekunden på havsområdena under natten mellan söndag och måndag. Stormen, som fått namnet Dennis, påverkar så gott som hela landet, med undantag för norra Finland.
– Vindhastigheten kommer att nå 21 till 23 meter per sekund på i stort sett alla havsområden, säger jourhavande meteorolog Hans Valta vid Meteorologiska institutet.
I Österbotten väntas stormbyar på upp till 25 meter per sekund, på andra håll närmare 20 meter i sekunden.
Enligt Valta kan stormen orsaka fara både på land och till havs, framför allt i Österbotten. Följden kan vara knäckta träd, strömavbrott och bortblåsta takplåtar.

Alltid redo

Vid Österbottens räddningsverk är man förberedd.
– Vid behov kan vi kalla in ledig personal, men vi larmar om det först när det behövs, säger jourhavande brandmästare Vesa Berg.
Han säger att den vanligaste stormskadan är fallna träd.
– Vi kan inte uppmana någon att röja undan träd själv, eftersom det finns risker med det också. Men i glesbygden är man van att agera själv.
Enligt Berg är det är bra att se över saker man har utomhus och se till att takplåtarna sitter fast ordentligt.
– Det gäller också att kolla att till exempel presenningar sitter fast ordentligt.
Det är också bra att se till att det finns förnödenheter och ljus hemma om det blir längre strömavbrott. Har man en spis kan det vara bra att bunkra upp med ved om det blir långvariga avbrott i värmeförsörjningen.
– På det viset är det ju bra att vi inte har en så kall vinter, säger Berg.
ANDRA LÄSER