Nu är det brandskadade Kåren i Åbo helt återställt

Allt ser ut som förut efter branden i Kåren i Åbo – och det är så det ska vara. Endast studentkårens kansli har moderniserats.

Kårens vd Susanna Häyry och Åbo Akademis studentkårs ordförande Joonas Karlsson hoppas att Kårens festsal snart kan fyllas även med studentevenemang. Salen klarade sig undan branden.
Studenternas klassiska vardagsrum Kåren på Tavastgatan i Åbo är helt återställt efter den brand som drabbade byggnaden i oktober.
Skadorna efter branden, som startade i ett elskåp, blev inte enorma. Fyra rum i studentboendet Tavasthem har återställts till ursprungligt skick, medan aulan på andra våningen har fått nytt tak, ny skjutdörr och nytt parkettgolv.
– Här ser man gränsen mellan den gamla och den förnyade parketten, säger Kårens vd Susanna Häyry och pekar på golvet i gången till den stora festsalen.
– Den nya parketten är snyggt gjord i samma stil som den gamla. Skillnaden är att den saknar de många lager av olja som den gamla parketten har.
Kårkansliet, som också skadades, har Åbo Akademis studentkår nu passat på att modernisera. I övrigt är tanken att den skyddade byggnaden ska se ut som förr.
Kårkansliet är den enda delen av Kåren som synligt moderniserats efter branden. Kansliet har förstorats och blivit mer ändamålsenligt.

Festsalen redo med ny teknik

Festsalen, med sin karakteristiska väggmålning, klarade sig i branden. Kårens studentrestaurang använde festsalen som matsal medan den egentliga matsalen var stängd efter branden. Skälet var att det drogs ny el i rummet.
Nu har matsalen öppnats igen, och festsalen är redo att vara festsal på heltid. Många företag och organisationer har bokat in sig för hösten, och Häyry påpekar att festsalen fungerar bra även för större möten dagtid.
–  Det är en stor lokal som normalt har 250 kundplatser. Här kan man träffas med säkert avstånd.
Däremot kommer inga årsfester att ordnas i salen åtminstone under studieårets första period.
–  Festsalens teknik förnyades för ett år sedan, och den har utmärkt ljud, bild och ljus. Men den nya tekniken har inte riktigt hunnit användas ännu, så vi ser fram emot att studerandena ska kunna ordna evenemang här igen, säger Häyry.
I Kårens allmänna utrymmen är gränsen mellan den gamla, inoljade parketten och den nya parketten nästan det enda som minner om branden i oktober.

Studenterna vill till campus

Studentkårens ordförande Joonas Karlsson konstaterar att studerandena vill återvända till campus.
Just nu handlar studentkårens intressebevakning i hög grad om att följa hur akademin tänker sköta undervisningen under resten av studieåret.
Under den första perioden, fram till slutet av oktober, kör Åbo Akademi med en blandning av när-, hybrid- och distansundervisning. Men akademin är nog på väg mot ökad närundervisning, konstaterar Karlsson.
När det nyligen ordnades en introduktionsvecka för nya studerande var studentkåren på plats för att berätta om sin verksamhet.
–  Höjdpunkten under veckan var att träffa studerande. De har ju varit borta från campus i 1,5 år, säger Karlsson.
I oktober–november är det så dags för kårval där studentkåren ska få ett nytt fullmäktige.

Blir det knepigt att engagera studerande när de kanske tappat direktkontakten till studiemiljön?

–  Det är svårt att säga. Men jag tror att studerandena är trötta på distansstudierna och att det nog finns många som vill vara med och påverka, säger Karlsson.
Aulan utanför studentrestaurangen skadades i branden och har fått nya ytor. Den gamla väggpanelen till vänster är dock intakt.

Kåren i Åbo

Finns på Tavastgatan 22 i Åbo centrum.
Kårhuset är ursprungligen från 1936.
Studenthemmet Tavasthem är en tillbyggnad som invigdes 1950.
Arkitekt Erik Bryggman har ritat båda byggnaderna.
Tavasthem har 40 studentrum med egen wc och eget kylskåp och delat kök och gemensamma duschar på varje våning. Det finns också fyra tvåor.
Åbo Akademis studentkår äger Kårhuset.

ANDRA LÄSER